Sukadelappen

4 personen

De laatste tijd braad ik vaak in Blue Band. Dat heb ik niet van mezelf maar heb ik opgestoken van mijn schoonmoeder van 93 die zo nu en dan nog zelf kookt. Zij bakt de allerlekkerste biefstukjes. Ze gebruikt Blue Band omdat het een plantaardig product is dat minder water bevat en het vlees mooi dicht schroeit. Voor sukadelappen hoef je het vlees niet echt dicht te schroeien want het gaat om het stoven. Ik zocht een recept zonder wijn, bier, peperkoek etc. en vond dit recept op www.culinea.nl. Overheerlijk….én een heerlijke jus. Ik weet zeker dat in de ouderwetse stooflapjes geen knoflook werd gedaan maar…. dat is wel een verbetering. Het is 15 minuten werk om dit gerecht te maken en daarna gaat het allemaal vanzelf.

Ingrediënten:

  • 600 ml runderbouillon

  • 2 eetlepel tomatenpuree (blikje)

  • 1 eetlepel grove mosterd

  • 2 laurierblaadjes

  • 4 kruidnagels (steek deze in de laurierblaadjes)

  • 4 jeneverbessen

  • 800 g sukadelappen

  • peper en zout

  • bloem

  • 40 g Blue Band of als je liever roomboter gebruikt dan doe je dat met een scheutje olijfolie traditioneel

  • 4 eetlepels balsamico azijn

  • 2 uien, grofgesneden

  • 2 teentjes knoflook, geperst

Bereiden:

  1. Breng in een stoofpan de runderbouillon met de tomatenpuree, mosterd, laurier, kruidnagels en de jeneverbessen aan de kook.

  2. Peper en zout (licht) de sukadelapjes. Er zit ook al zout in de bouillon…!

  3. Strooi wat bloem op een bord en wentel de lapjes door de bloem. Schud de overtollige bloem af.

  4. Smelt de boter in een bakpan en bak de lapjes aan beide kanten lichtbruin.

  5. Blus af met de azijn en leg het vlees in de warme bouillon.

  6. Smoor de ui en de knoflook in dezelfde bakpan in het restje overgebleven vet en misschien wat extra boter..

  7. De ui en de knoflook gaan ook bij het vlees.

  8. Laat dit met het deksel op de pan zachtjes 2,5 tot 3 uur stoven.

  9. Haal het vlees uit de pan en vis de laurierblaadjes uit de saus. Kook deze eventueel nog wat in.

DSCF14322.jpg
DSCF1401_1.jpg