Gado gado

4 personen

Ingrediënten:

  • 2 middelgrote aardappelen, geschild in blokjes gesneden

  • 100 g sperziebonen, gewassen, afgehaald en doorgebroken

  • 100 g worteltjes, geschrapt en in dunne stokjes gesneden

  • stukje bloemkool, in kleine roosjes

  • ¼ witte of savooiekool, fijngesneden

  • ½ komkommer met schil, gewassen en de zaadlijsten verwijderd, in dunne stokjes gesneden

  • 100 g taugé

  • 2 tomaten, in acht partjes verdeeld

  • 4 eieren, hard gekookt in acht partjes

  • 4-8 Chinese koolbladeren

  • 1 ui, fijngesneden

  • 1 eetlepel olie

  • kroepoek

Ingrediënten voor de saus:

  • eetlepels (sesam) olie

  • 1 theelepel sambal oelek

  • ¼ theelepel trassi

  • 1 ui

  • 1 teentje knoflook

  • 100 g pindakaas

  • 2 eetlepels mango chutney

  • 5 eetlepels kokosmelk of stukje santen van 1 cm

  • 1-2 eetlepels ketjap manis

  • wat citroensap of azijn

Bereiden:

  1. Zet een pan met water op en breng het aan de kook. Kook eerst de aardappelen gaar. Vis ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze afkoelen.

  2. Kook in hetzelfde water alle groenten apart van elkaar half gaar. Eerst de sperziebonen dan de worteltjes, bloemkool en de kool. De groenten moeten knapperig blijven. Als ze goed zijn haal je ze uit de pan, even onder de koude kraan en dan uit laten lekken.

  3. Meng de gekookte groenten met de komkommer, taugé en aardappel.

  4. Leg de groenten op een of twee bladeren van de Chinese kool.

  5. Verdeel de tomaten en ei partjes hierover.

  6. Fruit de ui in de olie en zet deze apart.

  7. Voor de saus worden de ui, knoflook, sambal en trassi samen tot een brij gemalen.

  8. Bak deze brij 3 minuten zachtjes in de (sesam) olie.

  9. Voeg de pindakaas, ketjap, mango chutney, kokosmelk, en de citroen toe.

  10. Voeg al roerend zoveel water toe dat er een mooie saus ontstaat.

  11. Serveer de saus bij de groenten met de gebakken ui en de kroepoek.

DSCF1225.jpg
DSCF1231.jpg