Chinese Tomatensoep

8 -10 personen

De oorsprong van deze soep ligt bij de eerste Chinese afhaalrestaurants in Nederland. Een zoet-zure tomatensoep, vaak erg zoet. In dit recept heb ik minder suiker gebruikt. Het is een flinke pan soep maar als er wat over is dan kun je hem prima invriezen voor de momenten dat je onbedwingbare trek krijgt in Chinese tomatensoep.

Ingrediënten:

  • 2 l kippenbouillon van 4 blokjes

  • 4 kippenpoten, zonder vel

  • 2 uien, in stukken

  • 4 teentjes knoflook

  • 2 kleine blikjes tomatenpuree

  • 4 pakjes tomato frito van 350 ml

  • klein potje appelmoes, 330 ml

  • 2 eetlepels suiker, of naar smaak extra

  • 2 eetlepels witte azijn

  • 2-3 theelepeltjes sambal (oelek of badjak)

  • 2 theelepels verse gember, geraspt

  • 4 eetlepels gembersiroop

  • rijstvermicelli (mihoen), glasvermicelli (so-oen) of udon noedels

  • 5 bosuitjes, in ringetjes gesneden

  • taugé

  • 3-4 theelepels maïzena of allesbinder

Bereiden:

  1. Breng de bouillon met de kippenpoten, ui en de knoflook aan de kook. Laat dit samen op een zacht vuurtje een uurtje trekken.

  2. Zeef de bouillon en laat de kip afkoelen. Als deze is afgekoeld kun je het kippenvlees in blokjes snijden.

  3. Breng de gezeefde bouillon opnieuw aan de kook en voeg de tomato frito, tomatenpuree, gember, gembersiroop, sambal, azijn en de appelmoes toe.

  4. De soep kan gebonden worden met de maïzena die is losgeroerd met een klein beetje water of voeg allesbinder toe tot de soep de juiste dikte heeft.

  5. Doe de blokjes kip erbij en er gaat een handje noedels in de soep.

  6. Als de noedels gaar zijn, na een minuut of 3, is de soep klaar.

  7. Verdeel de soep over de soepkommen en strooi er wat ringetjes bosui en taugé op.

DSCF1279_1.jpg
DSCF1347_1.jpg