Pie van rundvlees en bokbier

4 personen

Voor dit recept heb je 4 ovenvaste schaaltjes of 1 ovenschaal nodig.

Maak je een grote pie dan heb je 6 plakjes bladerdeeg nodig. Haal het bladerdeeg van het papier en leg ze op elkaar op een met bloem bestoven werkblad. Rol het bladerdeeg uit tot een deksel dat ongeveer 2,5 cm groter is dan de bovenkant van de pie-vorm die je gaat gebruiken.

Past goed  bij rijst, aardappelen, alle koolsoorten, sperziebonen etc .

Afbakken in een voorverwarmde heteluchtoven op 190˚C

Ingrediënten:

  • 750 g runderstoofvlees, in niet te kleine blokjes gesneden

  • 2 eetlepels bloem

  • 5 eetlepels zonnebloem- of olijfolie

  • 25 g boter

  • 250 g champignons, schoongewreven en
    in kwarten gesneden

  • 2 middelgrote uien, fijngesneden

  • 1 eetlepel suiker

  • 2 tenen knoflook, geperst

  • 225 ml runderbouillon, vers of van een bouillonblokje

  • 225 ml bokbier

  • 2 theelepels tomatenpuree

  • 2 takjes tijm, gerist

  • 2 eetlepels Worcestershiresaus

  • zout en versgemalen peper naar smaak

  • 4 plakjes diepvriesbladerdeeg,
    ontdooid

  • 1 ei, losgeklopt

Bereiden:

  1. Meng het rundvlees met de bloem tot alle stukjes bedekt zijn.

  2. Verhit 3 eetlepels van de olie en bak hierin het vlees rondom bruin. Schep het vlees op een bord.

  3. Bak de champignons in de helft van de boter op een hoog vuur. Schep ze bij het vlees.

  4. Doe de rest van de olie en de boter in de pan. Bak de uien met de suiker op een middelhoog vuur. Blijf ondertussen wel roeren en bak de knoflook op het laatst even mee.

  5. Voeg de bouillon, bockbier, tomatenpuree, tijmblaadjes en de Worcestershiresaus toe.  Breng dit aan de kook.

  6. Voeg dan het vlees en de champignons toe en zout en peper naar smaak.

  7. Stoof het gerecht in 1,5 tot 2 uur gaar, tot het vlees boterzacht is .

  8. De saus moet licht gebonden zijn. Je kunt de saus altijd wat dikker maken met wat aardappelzetmeel. Een theelepel of minder aangelengd met iets water. Laat het vlees afkoelen.

  9. Ontdooi de bladerdeegvelletjes en haal ze van het papier.

  10. De vleesvulling gaat in de ovenvaste schaaltjes.

  11. Leg daar een deksel van bladerdeeg overheen. Maak daarvoor de rand van de vorm een beetje nat en druk het bladerdeeg goed op de rand zodat het vlees afgesloten is. Snijd het deeg dat te veel is rondom af en maak een kruisje in het midden van het deeg zodat de stoom kan ontsnappen tijdens het bakken.

  12. Bestrijk het bladerdeegdeksel met losgeklopte ei en bak de pie 25-30 minuten in de oven. De korst moet goudbruin en de vulling heet zijn.

DSCF4383CC.JPG
DSCF4337CC.JPG