Chili con carne

4 personen

Tot mijn verassing is dit gerecht van oorsprong niet Mexicaans maar afkomstig uit het zuiden van Amerika waar het voor het eerst is gegeten door het Amerikaanse leger, ergens in de 19e eeuw in Texas. Het zou zomaar een variant op onze “rats. kuch en bonen” kunnen zijn. In elk geval is het een lekker gerecht waar je echt geen zakje kruidenmix voor nodig hebt. Zo klaar….! Eet er naar keuze rijst, zure room of crème frâiche, fijngesneden ui, geraspte kaas (cheddar), blokjes avocado, ananas, stokbroodje of tortilla chips bij. Maar alleen met een groene salade ook heerlijk.

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel olie

  • 450 g rundergehakt

  • 1 rode paprika, fijngesneden

  • 1 blik tomatenblokjes, 400 of 450 g

  • 2 blikjes kidneybonen, 300 g

  • 1 blikje mais, 150 g

  • 1 ½ tot 2 theelepels komijn

  • 1 ½ tot 2 theelepels chilipoeder

  • 1 theelepel oregano

  • 1 theelepel suiker

  • 1 teen knoflook, geperst

  • zout en peper naar smaak

  • 2 eetlepels bloem

Bereiden:

  1. Verhit de olie in een grote braadpan. Bak hierin het gehakt rul.

  2. Bak de stukjes paprika even mee.

  3. Bestrooi het gehakt en de paprika met komijn, chilipoeder, oregano, zout, peper, suiker, knoflook en bloem.

  4. Bak dit samen ongeveer drie minuten en roer regelmatig.

  5. Voeg de tomatenblokjes toe en laat alles 25 – 30 min. zachtjes koken.

  6. Laat de kidneybonen en de mais uitlekken in een zeef en spoel ze af onder de koude kraan.

  7. Voeg de bonen bij het gehaktmengsel.

  8. Laat de bonen nog ongeveer 5 minuten mee stoven tot het gerecht goed warm is.

DSC03120CC.JPG
DSC03130CC.JPG