Chili con carne
4 personen
Tot mijn verassing is dit gerecht van oorsprong niet Mexicaans maar afkomstig uit het zuiden van Amerika waar het voor het eerst is gegeten door het Amerikaanse leger, ergens in de 19e eeuw in Texas. Het zou zomaar een variant op onze “rats. kuch en bonen” kunnen zijn. In elk geval is het een lekker gerecht waar je echt geen zakje kruidenmix voor nodig hebt. Zo klaar….! Eet er naar keuze rijst, zure room of crème frâiche, fijngesneden ui, geraspte kaas (cheddar), blokjes avocado, ananas, stokbroodje of tortilla chips bij. Maar alleen met een groene salade ook heerlijk.
Ingrediënten:
1 eetlepel olie
450 g rundergehakt
1 ui, fijngesneden
1 rode paprika, fijngesneden
1 ½ tot 2 theelepels komijn
1 ½ tot 2 theelepels chilipoeder
1 theelepel oregano
1 theelepel suiker
1 teen knoflook, geperst
zout en peper naar smaak
1 blik tomatenblokjes, 400 of 450 g
2 blikjes kidneybonen, 300 g
1 blikje mais, 150 g
Bereiden:
Verhit de olie in een grote braadpan. Bak hierin het gehakt rul.
Bak de ui en de paprika even mee.
Bestrooi het gehakt, paprika en ui mengsel met komijn, chilipoeder, oregano, zout, peper, suiker en voeg de knoflook toe.
Bak dit samen ongeveer drie minuten en roer regelmatig.
Voeg de tomatenblokjes toe en laat alles 25 – 30 min. zachtjes pruttelen.
Laat de kidneybonen en de mais uitlekken in een zeef en spoel ze af onder de koude kraan.
Voeg de bonen bij het gehaktmengsel.
Het gerecht nog ongeveer 5 minuten stoven tot het goed warm is.