Verse tomatensoep

4 personen

Ik geeft de voorkeur aan verse tomaten voor deze soep maar je kunt hem ook maken met tomaten uit blik. Ik zou dan voorzichtig zijn met de extra tomatenpuree. Mocht je als vulling gehaktballetjes, vis of garnalen aan de soep willen toevoegen, doe dat dan nadat de soep is gepureerd en gezeefd. Even laten garen in de soep.

Ingrediënten:

  • 1 kg soeptomaten, gewassen en in stukken gesneden

  • 1 kleine venkelknol, in stukken gesneden en de kern verwijderd. Bewaar wat van het groen dat aan de knol zit

  • 1 ui, gepeld en fijngesneden

  • 1 teentje knoflook, geperst

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 1 - 2 eetlepels tomatenpuree

  • 1 theelepel suiker

  • 1 eetlepel balsamicoazijn

  • 500 ml tuinkruidenbouillon, vers of van een blokje

  • crème frâiche

  • zout en versgemalen peper

Bereiden:

  1. Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de ui, venkel en de tomaten ongeveer 5 minuten op een zacht vuur.

  2. Voeg de knoflook, tomatenpuree, suiker en balsamicoazijn toe.

  3. De bouillon gaat erbij. Laat de soep ongeveer 15 minuten zachtjes koken.

  4. Laat de soep wat afkoelen en pureer hem daarna met de staafmixer of in de blender.

  5. Zeef de soep en roer de vaste bestanddelen van de soep zoveel mogelijk door de zeef zodat er nog maar een klein beetje prut overblijft.

  6. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.

  7. Verdeel de soep over 4 kommen/ borden en garneer met de crème frâiche en iets van het bewaarde venkelgroen.

DSC03591CC.JPG
DSC03605CC.JPG