Lasagne

4 personen

Dit is een klassieke lasagne, niet moeilijk, maar het kost wel tijd en aandacht om het gerecht te maken. De saus moet echt 1½ uur pruttelen. Natuurlijk kun je ook een flinke pan saus maken en in porties invriezen. Dat scheelt een boel tijd.

Verwarm de heteluchtoven voor op 180˚ C

Ingrediënten voor de vleessaus:

  • 100 g pancetta of spekblokjes al dan niet gerookt

  • 1 ui, fijngesneden

  • 1 stengel bleekselderij, in boogjes gesneden óf een halve venkelknol

  • 1 wortel, in blokjes gesneden

  • 500 g half om half gehakt

  • 100 ml droge rode wijn

  • 150 ml runderbouillon

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • 1 laurierblad

  • 1 kruidnagel

  • zout en vers gemalen peper

  • 150 ml melk, heet

Ingrediënten voor de bechamelsaus:

  • 50 g ongezouten boter en wat boter om de schaal in te vetten

  • 50 g bloem

  • 500 ml volle melk

  • 1 laurierblad

  • zout en versgemalen peper

  • 2 draaien nootmuskaat

Ingrediënten lasagne:

  • 250 g Lasagne, voorgekookte vellen

  • 200 g mozzarella, uitgelekt en in kleine blokjes gesneden

  • 200 g Parmezaanse kaas, vers geraspt

Bereiden:

  1. Bak voor de vleessaus eerst de spekblokjes uit. Haal de spekblokjes uit de pan. Bak in het vet van het spek de ui, wortel, bleekselderij, en het gehakt, zachtjes op een matig vuur.

  2. Voeg de wijn, bouillon, laurier, kruidnagel en de tomatenpuree toe.

  3. Voeg de spekblokjes weer toe.

  4. Schenk de hete melk erbij, roer goed en doe een deksel op de pan. Laat deze saus 1,5 uur sudderen.

  5. Smelt de boter voor de bechamelsaus en voeg daar de bloem aan toe. Roer dit samen 1 minuut op een laag vuur.

  6. Schenk hier de melk al roerend beetje bij beetje bij, tot er een gladde saus is ontstaan.

  7. Voeg het laurierblad toe en maak de saus op smaak met nootmuskaat en zout en peper.

  8. Laat de bechamelsaus 2 minuten zachtjes doorkoken.

  9. Vet een ovenschaal in met de boter. Leg een laag lasagnevellen op de bodem en bedek deze met een laagje vleessaus. Verdeel hierover 3 tot 4 eetlepels bechamelsaus. Herhaal dit.

  10. Bestrooi halverwege de opbouw van de schaal ook een laag met mozzarellablokjes en Parmezaanse kaas.

  11. De bovenste laag is ook weer vleessaus, bechamelsaus, mozzarella en Parmezaanse kaas.

  12. Bak 30 minuten in een voorverwarmde oven goudbruin.

DSCF2007CC.JPG
DSCF2009CC.JPG