Zweedse plaatkoek
Een flinke koek voor veel traktaties
Verwarm de heteluchtoven voor op 160˚C met onderwarmte.
Ingrediënten;
1 pakje roomboter, kamertemperatuur
500 g witte basterdsuiker
5 eieren (L), op kamertemperatuur
300 g bloem, gezeefd
1 theelepel vanille essence of-aroma
200 g rozijnen, gewassen en gedroogd
200 g krenten, gewassen en gedroogd
ongeveer 50 g amandelschaafstel
Bereiden
Bekleed een bakplaat van 40 x 35 met bakpapier. Plak het papier met een beetje boter of bakspray vast aan de plaat.
Klop in een kom de boter zacht.
Voeg één voor één de eieren toe en mix dit samen tot een schuimige massa.
De suiker en de vanille essence/ aroma gaan erbij. Klop tot dit goed is opgenomen.
Voeg de bloem toe en klop tot deze goed is opgenomen.
Schep het deeg op de bakplaat en strijk het glad met een spatel.
De krenten, rozijnen en het amandelschaafsel gelijkmatig over de koek verdelen.
Schuif de plaat op de onderste richel in de voorverwarmde oven en bak de koek in ongeveer drie kwartier goudbruin en gaar.
Verdeel de koek in stukken vóórdat hij is afgekoeld.
Variaties
Appel, rozijn of krenten met noten
Peer
Pruimen,
Chocolade, noten
Jam