Franse mosterdsoep met peterselie croutons
Een recept uit de 15e eeuw met lekker knapperige peterselie croutons
4 personen
Ingrediënten
2 eetlepels boter
3 eetlepels Franse mosterd
2 eetlepels bloem
1 l kippenbouillon vers of van een blokje
250 ml volle melk, warm
100 ml room
zout en peper
1 klein uitje, fijngesneden
2 eierdooiers
peterselie croutons, gekocht of zelfgemaakt.
Bereiden
Fruit het uitje in de boter glazig en voeg de bloem toe.
Roer tot dit een lichtbruine kleur heeft en giet er dan beetje bij beetje de bouillon en de melk erbij.
Als de soep gebonden is moet hij op zijn hoogst een kwartiertje zachtjes doorkoken.
Neem de pan van het vuur en laat de soep wat afkoelen.
Splits de eieren.
Klop in een kom de eierdooiers los met de room en de mosterd.
Voeg hier wat van de warme soep bij en klop dit door.
Dit gaat vervolgens weer bij de soep in de pan.
Zet de pan op een plaatje op een zeer zacht vuur en laat de soep al roerend goed warm worden maar niet koken.
Zet de peterselie croutons op tafel zodat iedereen daar zelf van kan nemen en ze lekker knapperig blijven.
Peterselie croutons
Ingrediënten
3 sneetjes brood, bv. wit casinobrood korst zonder, in kleine blokjes
olijfolie
peterselie, gedroogd of vers
zout en versgemalen peper.
Bereiden
Bak de blokjes brood in een klein beetje olijfolie goudbruin.
Bestrooi met zout, peper en peterselie