Appelcake-taart

Appelcake-taart

8 tot 10 personen

Verwarm de heteluchtoven met onderwarmte voor op 160˚C

Voor deze taart heb ik een springvorm van 26 cm Ø gebruikt.

In dit recept staan gepureerde frambozen als laag tussen de bodem van harde wener en de cake. Dat kan…maar ander fruit kan ook. In plaats van de fruitpuree kun je ook 5-6 eetlepels fruitspread nemen. Heel geschikt zijn de smaken rood fruit of abrikozen eventueel met de toevoeging van een ½ theelepel custardpoeder. Custardpoeder even losroeren met iets water en dan mengen met de spread. Met jam wordt de taart echt wel veel zoeter. Een andere mogelijkheid is om fijngesneden gember, al dan niet met amandelspijs, over de bodem van de taart te verdelen voor een taart met extra pit.

Het harde wenerdeeg kun je prima invriezen dus als je en dubbele portie maakt dan kost de volgende taart minder tijd

Ingrediënten harde wenerdeeg:  

  • 250 g patentbloem

  • ½ zakje bakpoeder

  • ¼ theelepel zout

  • 100 g witte basterdsuiker

  • 100 g koude boter, in kleine blokjes

  • 2/3 rasp van 1 (bio) citroen, goed schoongeboend

  • ½ ei, losgeklopt

  • 20 ml ijswater

Ingrediënten cakebeslag:

  • 100 g boter, op kamertemperatuur

  • 100 g basterdsuiker

  • 1/3 rasp van 1 (bio) citroenrasp, goed schoongeboend

  • 2 eieren (L)

  • 100 g bloem

Ingrediënten vulling:

  • 4 eetlepels amandelmeel, panko of paneer meel

  • 3-4 handappels, bijvoorbeeld Elstar of Jonagold al dan niet geschild in dunne schijfjes gesneden

  • 200 g (diepvries) frambozen, gepureerd of een ander vulling naar keuze

  • kaneelsuiker

  • 2 eetlepels abrikozenjam

Bereiden harde wenerdeeg:

  1. Zeef de bloem met de bakpoeder en het zout boven een kom.

  2. Meng dit met de basterdsuiker.

  3. Voeg de boterblokjes toe.

  4. Wrijf met je vingers de boter fijn.

  5. Het ei, de citroenrasp en het water toevoegen.

  6.  Meng goed en kneed dit samen tot een stevige bal.

  7. Mocht het deeg te droog zijn dan kun je altijd nog wat water toevoegen.

  8. Wikkel het deeg strak in vershoudfolie en leg het deeg minstens een half uur in de koelkast.

Bereiden cakebeslag:

  1. Klop met de mixer of keukenmachine de boter zacht en romig.

  2. Voeg de suiker en de citroenrasp toe.

  3. Klop daar één voor één de eieren door.

  4. Zeef de bloem boven het ei/boter mengsel.

  5. Spatel het voorzichtig door elkaar. 

Bereiden caketaart:

  1. Bekleed de bodem van de taartvorm met bakpapier en vet de randen in met boter of bakspray.

  2. Rol het wenerdeeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde plak van ongeveer 30 cm doorsnede.

  3. Bekleed de taartvorm met het deeg.

  4. Strooi het amandelmeel, panko of paneermeel over de bodem.

  5. Verdeel de tussenlaag van gepureerde frambozen over de bodem.

  6. Verdeel het cakebeslag hierover.

  7. Leg hierop de appelschijfjes met de bolle kant naar boven.

  8. Strooi de kaneelsuiker over de appels.

  9. Bak de taart in ongeveer 50 - 55 minuten goudbruin.

  10. Verwarm de abrikozenjam in een pannetje en kwast de taart in voor een mooie glans.