Gehaktbrood
4 personen
Verwarm de heteluchtoven voor op 180˚ C
Dit gehaktbrood is een mix van Italiaans/Amerikaans. Koud en warm lekker én als er een restje over is ook prima op een broodje. Je hebt voor dit recept een kleine cakevorm of ovenschaal nodig
Ingrediënten voor het gehaktbrood:
1 eetlepel olijfolie, warm gebruik
80 g rauwe gerookte ham
ongeveer 50 g prei, alleen het lichte deel, fijngesneden
½ ui, fijngesneden
1 stengel bleekselderij, fijngesneden
1 wortel, fijngesneden
500 g rundergehakt
25 g panko of paneermeel
25 g Parmezaanse kaas
1 ei
3 eetlepels liefst verse Italiaanse kruiden, fijngehakt. Gebruik bijvoorbeeld salie, tijm, een beetje rozemarijn, oregano, basilicum. Maar je kunt ook gedroogde kruiden gebruiken maar dan wat minder. Of een combinatie van vers en gedroogd.
zout en versgemalen peper, naar smaak
Ingrediënten voor het sausje:
4 eetlepels ketchup
1 theelepel worcestershire saus
1 theelepel mosterd
2 theelepels bruine basterdsuiker
snuf zout
Bereiden:
Bekleed de cakevorm of het ovenschoteltje met wat bakpapier.
Bak de ham, prei, ui, bleekselderij en de wortel zachtjes in de olijfolie tot de ui glazig is.
Laat dit even wat afkoelen.
Meng in een grote kom het gehakt met de panko, Parmezaanse kaas, het ei, de kruiden en zout en peper.
Voeg de gebakken ham en groenten toe en kneed dit samen goed door.
Leg de gehakt in de vorm. Is de vorm wat aan de grote kant dan druk je het gehakt aan de uiteinden wat aan zodat je toch een mooie hoogte krijgt.
Bak het gehaktbrood 20 minuten in de oven.
Maak ondertussen het sausje door de ingrediënten door elkaar te roeren.
Kwast dit over de bovenkant en bak het gehaktbrood nog eens 30 minuten.
Neem het gehaktbrood uit de vorm en laat het 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.