Gerookte zalmrol met spinazie

4 personen hoofdgerecht of voor 8 personen als voorgerecht

Heteluchtoven voorverwarmen op 200 ˚ C

Dit heerlijke recept is van mijn vriendin Marjan en zij heeft het weer gekregen van haar Zweedse schoonzus.

Een beetje mosterdsaus erbij maakt het gerecht helemaal af. Roer daarvoor het restant van de crème fraîche los met honing, mosterd en een beetje citroensap. Voeg daar eventueel nog wat fijngesneden dille of peterselie aan toe.

Ingrediënten:

  • 400 g gewassen spinazie, of anders wassen en goed uit laten lekken

  • 1 ui, fijngesneden

  • 8 plakjes roomboter bladerdeeg of 1 rol koelvers bladerdeeg

  • 250 ml crème fraîche. Genoeg voor de zalmrol en voor het sausje.

  • 200 g gerookte zalm

  • ¼ citroen

  • knoflook-peper mix

  • zeezout

  • sesamzaadjes

  • 1 eetlepel mosterd

  • 1 theelepel honing

Bereiden:

  1. Roerbak de spinazie met de fijngesneden ui.

  2. Laat de spinazie uitlekken in een zeef en druk met een lepel het overtollige vocht eruit.

  3. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.

  4. Hierop leg je de bevroren plakjes bladerdeeg, iets overlappend aan elkaar. Als ze bijna ontdooid maar nog niet helemaal zacht zijn, druk je de randen goed vast en gebruik daar dan een heel klein beetje water bij.  Heb je koelvers bladerdeeg haal dat dan 10 minuten voor je het gaat gebruiken uit de koelkast dan hoef je het deeg alleen maar uit te rollen.

  5. Verdeel 2/3 van de crème fraîche over het bladerdeeg.

  6. Daarover verdeel je de goed uitgelekte spinazie.

  7. Verdeel de zalm over de spinazie.

  8. Kruid met de knoflook-peper mix en sprenkel er wat zeezout over.

  9. Eerst de korte kanten van de rol naar binnen toevouwen en daarna vouw je de rol zo strak mogelijk dicht.

  10. Maak de vouwnaad een klein beetje vochtig met water.

  11. Sprenkel ruimhartig sesamzaadjes over de rol.

  12. De rol gaat 20-25 minuten in de oven tot de buitenkant goudbruin en knapperig is