Daging smoor
4 personen
Gestoofd rundvlees in ketjapsaus. Heerlijk met nasi koening (kokosrijst) of kentang belado (pittige aardappeltjes). Natuurlijk ook met witte rijst, gebakken aardappeltjes, sperziebonen, snijbonen etc. Atjar tampoer, atjar kentimoen of wat augurkjes/uitjes als bijgerecht
Ingrediënten:
800 g magere runder- of sukadelappen, in grove stukken gesneden
2 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels tamarinde pasta
Ingrediënten boemboe:
3 tenen knoflook
3 sjalotten
1 theelepel nootmuskaat
1 theelepel gemalen kruidnagel of 4 – 5 hele kruidnagels
1 theelepel sambal oelek of 1 rode peper, fijngesneden
1 eetlepel olie
zout
Ingrediënten stoven:
1 eetlepel zonnebloem- of arachideolie
4 eetlepels ketjap manis
2 daun salam blaadjes of laurierblad
150 g tomaat, in blokjes
mespuntje kaneel
300 ml water, warm
Bereiden:
Marineer het vlees in 2 eetlepels ketjap manis en 2 eetlepels tamarinde pasta. Meng de marinade door het vlees en laat het zo een uur buiten de koeling staan.
Maak ondertussen een boemboe in een vijzel of met de hakmolen van de staafmixer. Wrijf hiervoor de sjalotten, knoflook, kruidnagels, nootmuskaat, sambal oelek of rode peper met de olie en een snuf zout tot een zo glad mogelijk mengsel.
Bak de boemboe in de olie aan en voeg daar het vlees aan toe.
Bak dit samen een paar minuten al omscheppend op middelhoog vuur.
Voeg 4 eetlepels ketjap manis bij het vlees en 300 ml warm water.
Daar gaan de daun salam blaadjes, kaneel en de tomatenblokjes bij.
Met het deksel op de pan ongeveer 3 uur laten sudderen. Het vlees moet uit elkaar vallen.