Appel-notentaart

8-10 stuks

Op zoek naar het recept van de heerlijke appel-notentaart van La Place vond ik op de site van La Place veel recepten maar niet dit recept. Wel verklapten ze dat er Jonagold en Elstar appelen in de taart gaan. Het recept voor het deeg komt uit het kookboek “Huis gemaakt” van La Place. De noten worden niet mee gebakken, wel geroosterd en gaan pas na het bakken op de taart

Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C.

Vet een springvorm van 24 centimeter Ø in met boter en bekleed de bodem met een stuk bakpapier.

Ingrediënten deeg (paté sucre)

  • 225 g patentbloem

  • 1½ theelepel bakpoeder

  • 50 g amandelmeel

  • ½ citroen- of limoenrasp, goed schoongeboend

  • ¼  theelepel zout

  • 1 theelepel vanille-extract

  • 135 g witte basterdsuiker

  • ½ ei, losgeklopt

  • 185 g boter, op kamertemperatuur + boter of bakspray om in te vetten

Ingrediënten voor de appel- notenvulling

  • 3-4 eetlepels panko of paneermeel óf 125 g amandelspijs

  • 6 appels, 3 Jonagold en 3 Elstar, geschild, klokhuis verwijderd en in partjes

  • 2 theelepel kaneelpoeder

  • 3 eetlepels custardpoeder

  • 2-4 eetlepels witte basterdsuiker

  • 60 g rozijnen, gewassen en geweld in water

  • 250 g gemengde ongezouten en ongebrande noten

  • 2-3 flinke eetlepels honing

Bereiden

  1. Zeef de bloem met de bakpoeder boven een kom.

  2. Voeg het amandelmeel, citroenrasp, zout, vanille-extract, basterdsuiker, het ½ ei en de boter toe

  3. Kneed hiervan een samenhangend deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een ½  uur rusten in de koelkast.

  4. Kneed het deeg kort door en rol het daarna uit tot een plak van 4 millimeter dikte.

  5. Bekleed hiermee de bodem en zijkant van de springvorm. 

  6. Strooi de panko/paneermeel over de bodem of verdeel de amandelspijs over de bodem.

  7. Meng in een kom de appelpartjes met de kaneel, custardpoeder en de basterdsuiker.

  8. Giet het water met de rozijnen door een zeef en droog ze met wat keukenpapier

  9. Voeg dan de rozijnen toe aan de appelvulling en schep alles in de taartvorm.

  10. Bak de appeltaart iets onder het midden van de oven in 65 tot 80 minuten goudbruin.

  11. Zet de oven de laatste tien minuten op onderwarmte zodat de bodem echt goed gaar is. Haal de taart uit de oven en laat de hem afkoelen.

  12. Kwast wat van de honing over de appelpartjes.

  13. Rooster de noten in een droge koekenpan 4-5 minuten goudbruin.

  14. De rest van de honig gaat bij de noten in de pan. Alle noten moeten bedekt zijn met honing en mooi glanzen. Als dat niet zo is heb je misschien nog wat extra honing nodig.

  15. Verdeel de geroosterde noten over de taart.