Chili sin carne met yoghurt avocado dip
4 personen
Je maakt van deze chili een feestje door er warme mais-bloem tortilla’s, tortillachips en partjes tomaat bij te serveren. Een dip van Turkse/Griekse yoghurt met avocado en groene kruiden is lekker fris bij dit gerecht.
Ingrediënten
2 eetlepels olijfolie
2 uien, niet te fijn gesneden
250 g mini champignons of kastanje champignons, in vieren en schoon geveegd
1 groene paprika, niet te fijn gesneden
1 rode paprika, niet te fijn gesneden
1 – 1 ½ theelepel chilipoeder, afhankelijk hoe pittig de chili moet zijn
1 theelepel gerookte paprikapoeder, mild
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel oregano
2 blikjes bonen van 425 g naar keuze: black eyed-, zwarte-, groene-, lima-, kidney-, bruine- of reuzenbonen maak er een leuke combinatie van
1 blikje mais 300 g
125 ml crème frâiche of kookroom
zout
100 g manchego kaas, geraspt of anders cheddar of belegen kaas, geraspt
Bereiden
Verhit in een hapjespan de olijfolie en fruit de paprika en de ui ongeveer 5 minuten op een zacht vuurtje.
Voeg de champignons toe en bak die 5 minuten mee.
Roer de chili-, paprika-, komijnpoeder en de oregano door de groenten en stoof alles even door.
Spoel in een zeef de bonen en de mais onder koud water af. Even uit laten lekken.
Roer de crème frâiche/ kookroom door de groenten.
Voeg alle bonen toe en laat de chili met een deksel op de pan 20 minuten zachtjes stoven.
Proef of het gerecht nog wat zout kan gebruiken
Yoghurt avocado dip
Ingrediënten:
1 eetrijpe avocado
1 theelepel limoen of citroensap
1 teentje knoflook, geperst
125 ml Turkse/ Griekse yoghurt
zout en versgemalen peper
handje koriander, platte peterselie of basilicum naar keuze, heel fijngesneden
Bereiden:
Halveer de avocado en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees uit de avocado en doe dit samen met het limoen- of citroensap in een kom.
Prak de avocado met een vork fijn.
Roer de yoghurt erdoor en voeg de knoflook toe.
Maak op smaak met zout en peper en voeg de gekozen kruiden toe.