Quiche met spinazie, ricotta en gedroogde tomaat

4-6 personen

Oven voorverwarmen op 180  ֠C. Stand hete lucht met onderwarmte.

Ingrediënten:

  • 6 plakjes roomboterbladerdeeg uit de diepvries, ontdooid

  • 400 g spinazie, goed gewassen en gedroogd in de sladroger

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 250 g ricotta

  • 35 g Parmezaanse kaas + 2 eetlepels extra

  • 4 eieren

  • 100 ml melk

  • 1 eetlepel peterselie, gehakt

  • wat tijm, vers 2 takjes blaadjes gerist of anders gedroogd

  • wat oregano, vers of gedroogd

  • 65 g gedroogde tomaten, in stukjes gesneden

  • versgemalen peper

  • zeezout

Bereiden:

  1. Pel de plakjes bladerdeeg van het papier en stapel ze op elkaar. Rol een plak deeg uit tot een cirkel met een Ø van ongeveer 26 cm. Ik doe dat meestal op een vel met bloem bestoven bakpapier. Dan kun je de plak goed draaien en komt deze gemakkelijk los.

  2. Bekleed een ingevette quiche- of springvorm van 24 cm Ø met het deeg.

  3. Prik met een vork gaatjes in de bodem en snijd het overtollige deeg langs de randen af.

  4. Zet de vorm 15 minuten in de koelkast, dat voorkomt krimp bij het bakken.

  5. Leg een vel bakpapier op de bodem van de gevulde bakvorm. Hier op gaan keramische bakkorrels of gedroogde bonen.

  6. Bak de quichebodem in ongeveer 15 minuten heel lichtbruin.

  7. Haal de vorm uit de oven en verwijder het bakpapier en de vulling

  8. Roer 1 van de eieren los en kwast de korstbodem in met het losgeroerde ei.

  9. De bodem gaat nu nog 8 minuten in de oven op 200 ֠ C. Als je de bodem uit de oven haalt zet je de oven weer op 180 ֠ C.

  10. Bak ondertussen de spinazie in de olijfolie in een wok. Gaar de spinazie tot bijna al het vocht verdampt is. Schep de spinazie in een zeef een druk met de bolle kant van een lepel het resterende vocht er zoveel mogelijk uit.

  11. Hak de spinazie grof.

  12. Meng de eieren, melk, ricotta, peterselie, tijm, oregano, peterselie met de parmezaanse kaas. Maak op smaak met versgemalen peper en zeezout.

  13. Voeg de spinazie erbij en meng goed.

  14. Schep de vulling op de taartbodem en verdeel de gedroogde tomaat over de quiche.

  15. Bak de quiche in ongeveer 30 - 40 minuten goudbruin en strooi halverwege de 2 extra eetlepels Parmezaanse kaas over de bovenkant.