Lamsschenkel

4 personen

De schenkels worden in de oven bereid. Het is echt een zorgeloos recept en ook heel makkelijk te maken voor grote gezelschappen. Heerlijke botermalse schenkels en een fantastische jus. Je kunt de schenkels met van alles combineren. Aardappelpuree, gebakken/geroosterde aardappels, parelgort, couscous etc. Voor de groenten geldt hetzelfde, rodekool met een appeltje uit de oven, boontjes, spruitjes etc.

Verwarm de oven voor op 230 ֠ C

Ingrediënten:

  • 4 lamsschenkels

  • 2 eetlepels olijfolie voor warm gebruik

  • versgemalen peper

  • ½ theelepel tijm, gedroogd

  • ½ theelepel oregano, gedroogd

  • 1 eetlepel boter

  • 1 ui (m), fijngesneden

  • 2 stengels bleekselderij, in maantjes gesneden

  • 1 winterwortel, fijngesneden

  • 1 ½ eetlepel bloem

  • 4 teentjes knoflook, fijngesneden

  • 125 ml rode wijn

  • 250 ml kippenbouillon

  • 250 ml water

  • 1 eetlepel balsamicoazijn

  • ½ theelepel kaneel

  • 1 eetlepel fijngesneden verse rozemarijn, gerist

  • evt. zout en peper

Bereiden:

  1. Meng de olijfolie met de tijm, oregano en peper en wrijf de lamsschenkels hiermee in.

  2. Leg de schenkels in een ovenschaal of pan zonder deksel.

  3. Rooster in de voorverwarmde oven ongeveer 30 minuten tot de schenkels bruin zijn.

Zet de oven terug naar 165 ֠ C.

  1. Bak de ui, bleekselderij en de wortel een minuut of 10 in de boter tot de ui begint te bruinen.

  2. Voeg de knoflook toe.

  3. Strooi de bloem erover en bak dit samen een minuut of 2.

  4. Voeg de wijn toe en roer goed door

  5. Kippenbouillon, water, balsamicoazijn en kaneel gaan erbij.

  6. Giet de saus bij de schenkels en bedek de schaal of pan losjes met aluminiumfolie, zodat de saus in de oven wat kan inkoken.

  7. Na  3 kwartier tot 1 uur in de oven te hebben gestaan, de schenkels even omdraaien. De schaal/ pan weer bedekken met de folie. Nog eens 3 kwartier tot 1 uur en dan zijn de schenkels botermals en valt het vlees van het bot.

  8. Leg de schenkels op een bord en dek ze goed af. Ongeveer 10 minuten laten rusten.

  9. Ondertussen zeef je de jus in een pan en laat deze op middelhoog vuur inkoken tot ongeveer de helft.

  10. Roer de verse rozemarijn door de jus en breng eventueel nog wat op smaak met zout en peper.