Peren tarte tatin

4 - 6 personen

Bij het afbakken de heteluchtoven voorverwarmen op 180 ˚ C

4 - 6 ovenvaste schaaltjes

Bij het maken van de karamel kun je de neiging om te proeven/er een vinger in te steken beter onderdrukken……de suikeroplossing is echt heel heet….!

Warme tarte tatin met een lepel creme fraiche of vanille- of kaneelijs met slagroom….. heerlijk!

Je kunt de tarte tatin van te voren maken en daarna in de koelkast bewaren tot het moment van afbakken. Gebruik wel bakjes die geschikt zijn voor in de oven.

Ingrediënten:

  • 40 g gezouten roomboter of roomboter plus een snuf zout

  • 80 g kristalsuiker

  • 1 eetlepel gembersiroop of naar smaak iets meer

  • 2 eetlepels water

  • 2 - 3 Doyenne du Comice peren, geschild en gehalveerd

  • 4 tot 6 theelepels amandelspijs

  • 4 - 6 plakjes roomboter bladerdeeg

  • evt. gembersnippers als garnering

Bereiden:

  1. Maak de karamel door de boter met de suiker en 1 eetlepel water zachtjes te smelten.

  2. Draai de pan regelmatig zachtjes rond en kook tot je ziet dat de kleur veranderd naar lichtbruin schuimig en voeg dan de eetlepel gembersiroop toe. Het schuim trekt wat weg, de karamel moet helder lichtbruin van kleur zijn. Dan is hij goed…….!

  3. Giet de karamel op de bodem van de vormpjes.

  4. Leg de peer met de bolle kant naar beneden op de karamel.

  5. Vul de holte van de peer met amandelspijs.

  6. Leg de plakjes bladerdeeg over de vormpjes en knip overtollig deeg af. Wel iets groter dan het vormpje zodat je het deeg een beetje in kunt stoppen aan de zijkanten. Het deeg moet helemaal over de peren liggen.

  7. Bak de tarte tatin in het midden van de oven in 20 minuten goudbruin.

  8. Iets laten afkoelen, het toetje moet hanteerbaar zijn en de karamel nog wat vloeibaar. Steek met een mes het bladerdeeg los en draai het toetje om op een bordje.

  9. Bestrooi als je dat wil met gembersnippers.