Gevulde boterkoek met gember
Verwarm de heteluchtoven voor op 200˚ C
Ingrediënten
220 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
110 g witte basterdsuiker
110 g kristalsuiker
snufje zout
15 g citroenrasp
1½ ei, losgeklopt
250 g patentbloem, gezeefd
200 g amandelspijs
100 g gember, in kleine snippers
boterkoekvorm 20 cm Ø
Bereiden
Klop de boter zacht en romig
Voeg de suiker, zout en de citroenrasp toe en klop dit goed door de boter.
Voeg de helft van een losgeklopt ei toe.
Als het ei helemaal is opgenomen voeg je de bloem erbij.
Kneed het deeg met de handen tot een bal en rol deze in plasticfolie. Leg het deeg minstens een half uur in de koelkast om op te stijven.
Prak de amandelspijs los en roer er de andere helft van het losgeklopte ei door.
Rol op een met bloem bestoven aanrecht het deeg uit tot twee ronde plakken van ongeveer 20 cm.
Bekleed met 1 plak de (ingevette) boterkoekvorm.
Verdeeld de losgeroerde amandelspijs hierover én het grootste deel van de gembersnippers.
Dek af met de tweede deegplak en kwast de bovenkant licht in met losgeklopt ei.
Verdeel de rest van de gember over de bovenkant.
Bak de koek op de onderste richel in de oven in 20 minuten goudbruin.