Zarzuela

4-6 personen

Een Catalaans gerecht dat lijkt op de Franse bouillabaisse maar dan anders. Zarzuela is een goed gevulde vis- en schaaldierensoep die zijn naam dankt aan het Spaanse woord voor variété. Wat er in de soep gaat is afhankelijk van de vangst van de dag of, zoals bij de meesten van ons, van wat je in de winkel aantreft. Neem het liefst verse vis maar diepvries kan natuurlijk ook. Zalm en makreel zijn te vet voor deze soep. Vaste onderdelen in dit gerecht zijn saffraan, amandelen, knoflook en tomaten. Meestal wordt deze soep met brood gegeten.

Ingrediënten:

  • 3 eetlepels olijfolie, voor warm gebruik

  • 2 middelgrote (rode) uien, in halve ringen gesneden

  • 2 paprika’s rood en groen, zaadlijsten verwijderd en niet te klein gesneden

  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden of geperst

  • 2 laurierblaadjes

  • 2 (vlees) tomaten, in blokjes gesneden

  • 1 ½ theelepel milde paprikapoeder

  • kokertje saffraandraadjes

  • 1 pot visfond, 380 ml

  • 150 ml droge witte wijn

  • 2 takjes verse tijm, gewassen

  • 30 g blanke amandelen, fijngehakt

  • zout en versgemalen peper

  • 12 kokkels, schoongespoeld onbeschadigd en gesloten

  • 12 mosselen, schoongespoeld onbeschadigd en gesloten

  • 300 g roodbaarsfilets, in niet te kleine stukken

  • 300 g kabeljauwfilets, in niet te kleine stukken

  • 12 ongekookte gepelde gamba's, het darmkanaal verwijderd

  • 1 bosje koriander of platte peterselie

  • 1 citroen/limoen in parten

Bereiden:

  1. Verhit de olijfolie en bak de ui 5 minuten zachtjes, niet laten kleuren.

  2. De paprika, knoflook, tijm en laurierblaadjes gaan hierbij.

  3. De tomaten en de paprikapoeder toevoegen, sudder dit samen 5 minuten.

  4. De visfond, witte wijn en de saffraan gaan erbij.

  5. Voeg de gehakte amandelen toe en breng dit al roerend aan de kook.

  6. Laat dit samen 5 – 10 minuten sudderen tot de soep wat gaat indikken.

  7. Maak de soep op smaak met zout en peper.

  8. Vis de laurierblaadjes en de takjes tijm uit de soep

  9. Leg eerst de kokkels in de saus en laat ze 1 minuut garen met het deksel op de pan.

  10. Daarna gaan de mosselen erbij, deksel erop.

  11. Na een minuut of 5 als de mosselen openstaan voeg je de gamba's, roodbaars en de kabeljauw toe.

  12. Nog een paar minuten laten pruttelen met het deksel op de pan tot de vis gaar is.

  13. Bestrooi met de koriander of peterselie en verdeel de citroen/limoen parten over de soep.

DSCF3582.jpg
DSCF3488.jpg