Gevulde druivenbladeren

25 - 30 stuks

Deze druivenbladeren zijn gevuld met rijst en gehakt. Ga er rustig voor zitten want het is wel even een klusje. Leg de druivenbladeren zeker een uur in koud water zodat het zout eruit kan trekken. Ververs het water een paar keer. Je kunt ook snackpaprika’s met dit mengsel vullen en op dezelfde manier garen.

Ingrediënten:

  • 300 g ingelegd druivenblad, uitgelekt in een zeef

  • 100 g Turkse rijst of risotto (rondkorrelige) rijst, geen snelkookrijst. Goed gewassen en uitgelekt.

  • 300 g runder- of lamsgehakt

  • 2 tomaten, fijngesneden

  • 2 middelgrote uien, fijngesneden

  • 2 eetlepels platte peterselie, fijngesneden

  • 2 eetlepels dille, fijngesneden

  • beetje munt, fijngesneden

  • ½ theelepel kaneelpoeder

  • zout en versgemalen zwarte peper

  • 25 g roomboter

  • wat citroensap

Ingrediënten sausje:

  • 350 ml Turkse yoghurt 10 % vet

  • 1–2 teentjes knoflook, geperst

Bereiden:

  1. Meng het gehakt met de ongekookte rijst, tomaat, ui, peterselie, dille, munt, kaneel en maak op smaak met zout en peper. Neem wat extra zout want de rijst gaat water opnemen en daarmee neemt het volume toe.

  2. Leg de druivenbladeren op keukenpapier en dep ze droog.

  3. Leg een druivenblad met de onderkant naar boven op een werkblad. Snij de steel, steelaanzet en de dikste nerf weg.

  4. Leg een eetlepel van de vulling boven de steelaanzet in het midden van het blad.

  5. Vouw de zijkanten over de vulling en rol het blad stevig op als een sigaar.

  6. Kapotte, harde of te kleine bladeren leg je onder in de pan.

  7. Leg de gevulde bladeren strak tegen elkaar aan op de bodem van de pan, met de naad naar beneden. Leg de dikste onderop. Stapel de tweede laag hierboven op, ook strak tegen elkaar gepakt.

  8. Verdeel de roomboter over de rolletjes en dek af met een omgekeerd bord.

  9. Giet kokend water in de pan tot de rolletjes helemaal onder staan.

  10. Dek de pan af met een deksel en kook de rolletjes in ongeveer 50 minuten zachtjes gaar. Wel even kijken of ze niet droog koken. Gaat het te snel voeg dan nog 100 – 200 ml kokend water toe.

  11. Meng de yoghurt met de knoflook en geef dit bij de rolletjes.

DSCF5715.jpg
DSCF5754.jpg