Jambalaya
4 personen
Jambalaya is een gerecht uit het zuiden van de VS. Het lijkt wat bereiding betreft op paella maar de smaak is veel milder en zachter. Het gerecht is eenvoudig te maken en enorm populair zoals wel blijkt uit de liedjes gezongen door o.a. Hank Williams en de Carpenters. Er zijn talloze variaties op dit gerecht. Met kip, varkensvlees, krokodil, cajunkruiden etc. Dit is een recept uit het zeker 40 jaar oude kookboek “Amerikaans koken”. Het is een simpel en lekker gerecht. Ik heb alleen wat chorizo blokjes toegevoegd voor een extra smaakje.
Jambalaya kan niet zo goed worden opgewarmd, het gerecht smaakt dan echt minder lekker. Je kunt jambalaya koud eten met een salade, op een mooie zomeravond bijvoorbeeld. In het kookboek wordt dan een simpele vinaigrette geadviseerd maar wat mij betreft is dat helemaal niet nodig.
Ingrediënten:
1-2 eetlepels olijfolie, traditioneel
2 uien, fijngesneden
3 teentjes knoflook, fijngesneden of geperst
2 stengels bleekselderij, in dunne maantjes gesneden
1 groene paprika, schoongemaakt zonder zaadlijsten in blokjes gesneden
250 g basmati rijst of een andere langkorrelige rijst
500 g gepelde rauwe garnalen = 750 g ongepeld. Gebruik je diepvries garnalen laat deze dan goed ontdooiden. Laat ze uitlekken en dep ze goed droog.
150 g gekookte hamblokjes
100 g chorizo, in kleine dobbelsteentjes gesneden
2 blaadjes laurier
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
1 theelepel cayennepeper
4 scheutjes tabasco
Bereiden:
Verhit de olijfolie in een hapjes- of braadpan met deksel.
Fruit de ui, knoflook, selderij en de paprika zachtjes in de olie.
Als de groenten wat zacht zijn geworden gaat de rijst erbij.
Roerbak een minuut of 5.
Voeg 100 ml water toe en laat dit aan de kook komen.
De garnalen, ham en chorizo en alle kruiden gaan in de pan.
Voeg nu 400 ml water toe en breng het gerecht opnieuw aan de kook.
Het deksel gaat op de pan en het vuur laag.
Na ongeveer 20 minuten is de rijst gaar.
Maak de jambalaya eventueel nog wat op smaak en dien het gerecht gelijk op.