Limoentaart

8 - 10 personen

Verwarm de heteluchtoven voor op 200 ˚ C

Je kunt ook een taartbodem maken door 250 g fijngemalen digestive-, volkoren of Bastogne koekjes en 100 - 125 g gesmolten boter goed te vermengen. Voordeel is dat je dan de punten 2, 3 en 4 in het recept kunt overslaan. Nadeel, de taart wordt er wel iets minder stevig van. Vermalen van de koekjes gaat uitstekend in de keukenmachine maar met een deegroller en een plastic zak lukt het ook. Druk in de vorm het koekjesdeeg met de bolle kant van een lepel goed aan. Zet de vorm met het deeg een uurtje in de koelkast.

Ingrediënten:

  • 1 rol taartbodem voor zoet of hartig uit het koelvak*.

  • 4-5 limoenen, uitgeperst voor 125 ml sap + rasp van 2 schoongeboende limoenen

  • 6 eieren, gesplitst in eiwit en eidooiers

  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 g)

  • 175 g witte basterdsuiker

Bereiden:

  1. Bekleed een bakvorm van 25 -26 cm met bakpapier en leg het deeg op de bodem. Maak een klein opstaand randje van ongeveer 2 cm.

  2. Prik met een vork gaatjes in de bodem om opbollen tijden het bakken te voorkomen. Leg een vel bakpapier op de deegbodem en daarop rauwe bonen of keramische knikkers. Deze steunvulling zorgt ervoor dat bodem mooi plat blijft.

  3. Bak de bodem ongeveer 15 minuten op 200˚ C en zet dan de oven terug naar 170˚ C.

  4. Verwijder de steunvulling. Deze kun je de volgende keer gewoon weer gebruiken. Laat de bodem enigszins afkoelen.

  5. Klop de eierdooiers met de gecondenseerde melk.

  6. Voeg de rasp van twee limoenen en 125 ml limoensap toe.

  7. Giet dit in de bodem en bak gedurende 20 minuten.

  8. Klop de 6 eiwitten met 175 g basterdsuiker stijf en schep ze op de taart.

  9. Bak de taart 15 tot 20 minuten op 150 ˚ C goudbruin.

DSCF6003CC.jpg
DSCF5968CC.jpg