Kerstcake

8 - 10 personen

Een luchtige cake met een vulling van mascarpone, slagroom, kaneel en kaki (sharon fruit) met een meringue aan de buitenkant voor het sneeuwbal effect.

Verwarm de heteluchtoven op 160 ֠ C

Spongecake bakvorm van 23 cm doorsnede, niet ingevet

Ingrediënten cake

  • 5 eieren (L), gesplitst in eiwit en dooiers

  • 1 theelepel vanille-essence

  • wat zout

  • 150 g witte basterdsuiker

  • 150 g bloem, gezeefd

  • 1 afgestreken theelepel bakpoeder

Ingrediënten vulling

  • 250 ml slagroom

  • 50 g suiker

  • 125 ml mascarpone

  • mespunt kaneelpoeder

  • 1 rijpe kaki, geschild en in kleine blokjes gesneden

Ingrediënten Italiaanse meringue

  • 250 g suiker

  • 60 ml water

  • 5 eiwitten of gebruik hiervoor gepasteuriseerd eiwit

Bereiden cake

  1. Zeef de bakpoeder samen met het meel.

  2. Klop de eierdooiers tot ze schuimen en licht van kleur zijn.

  3. Schep de dooiers uit de beslagkom in een ander bakje.

  4. Was de beslagkom en de garde(s) grondig met heet water. Voor het kloppen van het eiwit moet alles brandschoon zijn.

  5. Klop het eiwit met wat zout op een rustige stand van mixer of keukenmachine tot je de structuur ziet veranderen en het eiwit ondoorzichtig wit wordt.

  6. Voeg het vanille essence toe en dan, lepel voor lepel, de basterdsuiker. Mix dit samen op de hoogste stand tot het eiwit zo stijf is dat je de kom zonder problemen ondersteboven kunt houden.

  7. Spatel de eierdooiers rustig door het eiwit.

  8. Schep de bloem en het bakpoeder door het eiermengsel.

  9. Verdeel het beslag in de bakvorm.

  10. Bak de spongecake in 30-35 minuten in de oven gaar. Controleer dit met een satéprikker. Komt deze er droog uit dan is de cake gaar.

  11. Zet de cake ondersteboven op een kommetje of flesje als je spongecake vorm geen pootjes heeft. Op deze manier laten afkoelen anders is het mogelijk dat de cake inzakt.

  12. De cake lossnijden uit de vorm en tweemaal horizontaal doorsnijden.

Bereiden mascarponecrème

  1. Klop de slagroom met de suiker luchtig.

  2. Spatel de mascarpone en de kaneel erdoor tot je een glad en romig mengsel hebt.

Bereiden Italiaanse meringue

  1. Maak een suikerstroopje van het water met de suiker. De suikerstroop zie je op een bepaald moment helder worden dan is de suikerstroop goed. Iets laten afkoelen.

  2. Klop de eiwitten stijf en voeg ondertussen scheutje bij scheutje de suikerstroop toe.

  3. Resultaat is een mooie stevige en glanzende meringue.

Afwerken van de cake

  1. Verdeel de mascarpone crème over de cakelagen en verdeel hier ook de kaki blokjes over.

  2. Spatel de meringue over de cake. En geef de cake met een crème brûlée brander her en der een mooi lichtbruin kleurtje.

  3. Decoreer naar keuze of zoals deze cake met zachte zilverballetjes.

DSCF1549_1.jpg
DSCF1573.jpg