Peren-walnotencake

8-10 personen

Peren zijn net als appels het hele jaar door verkrijgbaar. Fietsen of wandelen over de dijken van het rivierenland is heerlijk én het levert altijd wat op. Her en der staan langs de dijk stalletjes met lokale producten, geoogst in de tijd van het jaar. Volop peren en walnoten in deze prachtige september maand. Her en der kun je ook zelf walnoten rapen. Deze cake is nog lekkerder met een bolletje vanille- kaneel- of walnotenijs.

Heteluchtoven voor verwarmen op 170˚C

Springvorm van Ø 25

Ingrediënten:

  • zachte boter of bakspray om een vorm in te vetten

  • velletje bakpapier

  • 250 g boter, op kamertemperatuur

  • 250 g kristalsuiker

  • 4 eieren (L)

  • 300 g patentbloem

  • 120 – 130 g walnoten, 100 g gemalen en 2 eetlepels gehakt

  • 1 theelepel bakpoeder

  • 3 handperen, geschild, het klokhuis verwijderd en in vieren gesneden

  • 2 eetlepels witte kandijsuiker of nogatinekorrels

  • 2 eetlepels abrikozenjam of honing

Bereiden:

  1. Bekleed de springvorm met bakpapier en vet dit licht in.

  2. Klop de boter met de suiker schuimig.

  3. Voeg één voor één de eieren toe.

  4. Meng de bloem met het bakpoeder.

  5. Zeef dit boven de kom met de botermassa.

  6. Voeg de gemalen walnoten toe.

  7. Roer het beslag met een spatel luchtig door elkaar.

  8. Schep het beslag in de vorm en strijk het glad.

  9. Leg de peren met de bolle kant naar boven op het beslag en druk ze wat aan zodat ze wat dieper in het beslag komen te liggen.

  10. Bestrooi de bovenkant met de suiker/nogatine en de walnoten.

  11. Bak de cake op het onderste rooster in de oven in 60 minuten goudbruin. Laat hem 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal hem er dan uit en laat de cake verder afkoelen op een rooster.

  12. Als de cake is afgekoeld, verwarm dan de abrikozenjam/honing en verdeel deze met een kwastje over de bovenkant van de taart.

DSCF5366.jpg
DSCF5421.jpg