Carrotcake met roomkaas glazuur
8 - 10 personen
Verwarm de heteluchtoven voor op 180˚ C
Vierkant bakblik 23 x 23 cm of vergelijkbaar
Voor een glad gestreken glazuur is het handig om dit over de koek te verdelen als deze nog in de vorm zit. Versier naar smaak met een kleine marsepeinen worteltjes, citroenrasp, decoratiestiften enzovoort.
De carrotcake kan zonder glazuur prima een maand of twee in de diepvries bewaard worden.
Het is belangrijk om de ingrediënten voor het maken van het glazuur op kamertemperatuur te hebben. Is dat niet het geval dan kan het glazuur gaan schiften. Dit is overigens heel makkelijk op te lossen door de kom even in een heet waterbad te zetten. De temperatuur wordt dan voor alle ingrediënten gelijk, ondertussen wel even doorroeren. Klop de glazuur daarna met de mixer of keukenmachine tot een fluweel zachte crème. Je kunt de roomkaas glazuur in een goed afgesloten bakje ongeveer een week in de koelkast bewaren
Ingrediënten carrotcake:
250 g zelfrijzend bakmeel of 250 g bloem met 20 g bakpoeder en een mespunt zout gezeefd
1 theelepel kaneel
2 bolletjes stemgember, geraspt of fijngehakt
180 g lichtbruine basterdsuiker
250 g wortel, geraspt of vervang 1/3 deel van de wortel door geraspte kokos
75 g rozijnen of krenten, gewassen en gedroogd
75 g walnoten, gehakt
1 (bio) citroen, rasp en sap
90 g boter, gesmolten
4 eieren, losgeklopt
Ingrediënten roomkaas glazuur:
200 g poedersuiker
1 theelepel citroensap
200 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
200 g zachte roomkaas, bijvoorbeeld mon chou of mascarpone
Bereiden:
Vet het bakblik in met boter of bakspray.
Bedek de bodem met bakpapier.
Zeef het meel met de kaneel in een grote kom.
Voeg de suiker, wortel, rozijnen of krenten, kokos, gember, citroenrasp en walnoten hierbij.
Roer goed tot alles gemengd is.
Klop de eieren schuimig en licht.
Voeg de gesmolten boter beetje bij beetje toe. De boter mag niet meer heel warm zijn
Voeg het eiermengsel bij de rest en schep goed door.
Verdeel het mengsel in het blik gelijkmatig en strijk het glad.
Zet de carrotcake op de onderste richel in de oven en bak hem in 30 – 35 minuten goudbruin en gaar.
Laat de cake in het blik afkoelen.
Maak het roomkaas glazuur door met de mixer of in de keukenmachine de boter met de poedersuiker en het citroensap in een rustig tempo ongeveer 10 minuten te kloppen. Gebruik hiervoor de bisschophaak van de keukenmachine.
Voeg daarna de roomkaas lepel voor lepel toe aan de luchtige boter. Iedere keer net zo lang kloppen tot de kaas is gemengd met de boter
Verdeel het glazuur over de afgekoelde koek.