Everzwijnenstoof
4-5 personen
Ingrediënten voor de marinade:
2 eetlepels balsamicoazijn
1 sinaasappel, geperst
1 eetlepel olijfolie, traditioneel
1 eetlepel gladde mosterd
½ theelepel kaneelpoeder
4 kruidnagels
Ingrediënten voor de stoof:
800 g everzwijnstoofvlees (procureur), in niet te kleine stukken gesneden
25 g roomboter
olijfolie
3 sjalotjes óf een middelgrote ui, gepeld en in blokjes gesneden
2 stengels bleekselderij, in plakjes gesneden
2 wortelen, geschrapt en in schijfjes gesneden
1 schijf knolselderij van ongeveer 100 g, in blokjes gesneden
300 ml wildfond óf 300 ml water met een paddenstoel- of runderbouillonblokje
300 ml rode wijn
1 takje tijm
2 laurierblaadjes
1 kaneelstokje
zout en versgemalen peper
2 – 3 plakjes ontbijtkoek, in blokjes
Bereiden:
Klop met een garde in een ruime kom: balsamicoazijn, sinaasappelsap, mosterd, olijfolie, kaneelpoeder en de kruidnagels. Dit is de marinade voor het vlees.
Schep het vlees door de marinade en dek de kom af met folie.
Zet de kom met het vlees minimaal 4 uur maar het liefst een hele nacht in de koelkast. Schep ondertussen het vlees nog een keer om.
Schep het vlees uit de marinade en dep het goed droog met keukenpapier.
Verhit een klontje boter met een scheutje olie in een stoofpan en bak hierin het everzwijnvlees aan alle kanten bruin.
Ondertussen kun je de bleek- en knolselderij, wortelen en sjalotjes snijden.
Bak de groenten even met het vlees mee.
Voeg hier het kaneelstokje, tijm en laurier aan toe.
Zout en peper naar smaak.
Voeg de wildfond/ bouillon en de rode wijn toe.
Tenslotte zeef je de marinade en voeg je deze ook aan het vlees toe.
Het gerecht ongeveer 2 uur tot 3 uur op een klein pitje laten sudderen tot het vlees gaar is.
Eventueel het deksel van de pan om de stoof wat in te koken.
Bindt de stoofpot met de ontbijtkoek.