Everzwijnenstoof
4-5 personen
Ingrediënten voor de marinade:
2 eetlepels balsamicoazijn
1 sinaasappel, geperst
1 eetlepel olijfolie, traditioneel
1 eetlepel mosterd
½ theelepel kaneelpoeder
4 kruidnagels
Ingrediënten voor de stoof:
800 g everzwijnstoofvlees (procureur), in niet te kleine stukken gesneden
25 g roomboter
olijfolie
3 sjalotjes óf een middelgrote ui
2 stengels bleekselderij, in maandjes gesneden
2 wortelen, geschrapt en in schijfjes
1 schijf knolselderij van ongeveer 100 g, in blokjes gesneden
300 ml wildfond óf 300 ml water met een paddenstoel- of runderbouillonblokje
300 ml rode wijn
1 takje tijm
2 verse laurierblaadjes
1 kaneelstokje
vers gemalen peper
2 – 3 plakjes ontbijtkoek, in blokjes
Bereiden:
Meng in een ruime kom voor de marinade: de balsamicoazijn, sinaasappelsap, mosterd, olijfolie, kaneelpoeder en de kruidnagels.
Schep het vlees door de marinade en dek de kom af met folie.
Zet het vlees en de marinade minimaal 4 uur maar het liefst een hele nacht in de koelkast.
Schep het vlees uit de marinade en dep het goed droog met keukenpapier.
Verhit een klontje boter met een scheutje olie in een bakpan en bak hierin het everzwijnvlees aan alle kanten bruin.
Snij ondertussen de bleek- en knolselderij, wortelen en sjalotjes fijn.
Bak de groenten even met het vlees mee
Voeg hier een kaneelstokje, tijm en laurier aan toe.
Voeg de wildfond/ bouillon en de rode wijn toe.
Tenslotte zeef je de marinade en voeg je deze ook aan het vlees toe.
Het gerecht ongeveer 1 ½ tot 2 uur laten sudderen tot het vlees gaar is.
Bindt de stoofpot met de ontbijtkoek.