Pizzadeeg met basis tomatensaus

5 pizza bodems met basis tomatensaus

Heteluchtoven voorverwarmen op 240˚C. Gebruik bij voorkeur een pizzasteen of bakplaat met gaatjes.

Pizzadeeg kun je heel goed van te voren maken en in porties invriezen. Neem voor het verpakken ruim folie. Als je het deeg laat ontdooien om te gebruiken verwijder dan de folie, vet een plastic bakje in met olijfolie en bestuif het daarna met bloem. Laat het deeg hierin ontdooien. Uit de diepvries rijst het deeg nog flink na.

Ingrediënten bodem:

  • 15 g verse gist of 7 g gedroogde gist

  • ongeveer 350 ml lauw warm water

  • 600 g pizzabloem (type 00) en wat extra om te bestuiven

  • 1 ½ theelepel zout

  • 1 eetlepel olijfolie en wat extra

Bereiden bodems:

  1. De verse gist verbrokkelen en toevoegen aan  100 ml lauw warm water. De gedroogde gist kun je in het water strooien. De gist 10 minuten laten staan.

  2. Zeef de bloem met het zout boven een ruime kom.

  3. Maak een kuiltje in het midden en voeg het gistwater toe.

  4. Voeg 200 ml lauw warm water en de olijfolie toe.

  5. Meng dit tot een samenhangend deeg en kneed dit 15 minuten tot het deeg soepel en elastisch aanvoelt. Voeg eventueel extra water toe als het deeg te droog is of extra bloem als het deeg te nat is.

  6. Dek de kom af met vershoudfolie en laat de deeg bol minstens 2 uur bij kamertemperatuur rijzen.

  7. Vorm 5 gelijke bollen van het deeg en rol ze op een met bloem bestoven werkvlak uit tot pizzabodems met een doorsneden van 30 cm.

  8. Strijk er héél dun tomatensaus voor pizza over en beleg naar keuze.

  9. Bak de pizza’s één voor één, 6-8 minuten op een pizzasteen boven in de oven of op de bakplaat.

Ingrediënten tomatensaus:

  • 1 kleine ui, fijngesneden

  • 1 teen knoflook, geperst

  • ½ rode Spaanse peper zonder zaadlijst, in ringetjes

  • 2 eetlepels Italiaanse keukenkruiden of een bouquet garni van oregano, tijm, rozemarijn en selderij

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 1 blikje tomatenpuree, 70 g

  • 500 g passata di pomodoro

  • 1 blik tomatenblokjes, 400 g

  • zout en versgemalen peper naar smaak.

Bereiden tomatensaus:

  1. Verhit de olijfolie in de pan en smoor hierin zachtjes de ui met de knoflook.

  2. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze eventjes mee.

  3. De passata en de tomatenblokjes gaan erbij.

  4. Voeg de Spaanse peper, kruiden en zout en peper toe.

  5. Laat de saus afgedekt 20 minuten sudderen.

  6. Pureer met de staafmixer of in de blender.

Variaties:

Pizza Margherita: tomaten, mozzarella, verse basilicum, zout en olijfolie.

Pizza Siciliana: tomaten, kaas, olijven en ansjovis.

Pizza Salami: tomaat, kaas en salami.

Pizza Prosciutto: tomaat, kaas en ham

Pizza Perrone: tomaat, kaas, champignons, paprika en Spaanse peper

Pizza Frutti di Mare: tomaat, kaas, champignons garnalen, mosselen en ansjovis

Embed Block
Add an embed URL or code. Learn more
DSCF2036CC.JPG
DSCF2031CC.JPG