New York Cheesecake met bramensaus

8 porties

Verwarm de heteluchtoven voor op 165˚C

Ingrediënten bodem:

  • 50 g boter, op kamertemperatuur

  • 40 g kristalsuiker

  • 40 g witte basterdsuiker

  • 1 zakje vanillesuiker

  • ½ ei, losgeklopt

  • snufje zout

  • 100 g bloem

  • 4 g bakpoeder

Ingrediënten vulling:

  • 400 ml crème frâiche

  • 200 g suiker

  • 2 eieren

  • 2 zakjes vanillesuiker of nog beter het merg van 1 vanillepeul

  • 500 g roomkaas, bijvoorbeeld mon chou of mascarpone

  • 40 g boter, gesmolten

  • poedersuiker, voor de garnering

Bereiden:

  1. Meng in een kom de boter, suikers, zout en het ei goed met elkaar. Gebruik hiervoor bij voorkeur een mixer of keukenmachine.

  2. Zeef de bloem met het bakpoeder boven het botermengsel en kneed het met de handen tot een samenhangend deeg.

  3. Leg een velletje bakpapier op de bodem van een springvorm van ongeveer 24 cm Ø. Je hoeft de springvorm niet in te vetten.

  4. Rol het deeg uit en bekleed hiermee de bodem van de springvorm. Prik met een vork gaatjes in de koekbodem. Zet de springvorm in de oven en bak de koekbodem in ongeveer 15 minuten gaar.

  5. Klop ondertussen de crème frâiche, suiker, eieren en vanille ongeveer 1 minuut.

  6. Voeg hier de roomkaas aan toe en klop nog een minuut of 3 tot het samen een mooi glad mengsel is. Schenk ondertussen beetje bij beetje de gesmolten boter bij het kaasmengsel.

  7. Verdeel de vulling op de voorgebakken koekbodem.

  8. Bak de taart ongeveer 1 uur op de onderst richel in de oven mooi goudbruin.

  9. Laat de taart afkoelen bij kamertemperatuur en zet hem daarna minstens 4 uur tot een hele nacht in de koelkast.

  10. Bestuif de taart voor het serveren met de poedersuiker.

DSC05131CC2.jpg
DSC05137CC.JPG

Bramensaus

Ingrediënten:

  • 200 g bramen, schoongemaakt of diepvries + wat extra voor de garnering

  • 50 g suiker

  • 1 zakje vanillesuiker

  • Eventueel 1 afgestreken kleine theelepel custard of/en een scheutje cassis of sinaasappel of bramenlikeur

Bereiden:

  1. Breng de bramen met de suiker en 2 eetlepels water al roerend aan de kook.

  2. Kook ze ongeveer 10 minuten.

  3. Zeef de bramen. De prut met de bolle kant van een lepel door de zeef werken. De resterende echte prut weggooien.

  4. Roer de custard in een kommetje met een klein beetje water tot dikke vla.

  5. Voeg de custard en evt. likeur aan de bramensaus toe en roer deze goed door.

  6. Helemaal laten afkoelen.