Normandische kip
4 personen
Ingrediënten:
8 kipkarbonades óf kippendijen óf 4 kipfilets
zout en versgemalen peper
25 g + 1 eetlepel boter
700 g prei, grof gesneden, alleen het lichtgroene, gele en witte deel van de prei. Was de prei zorgvuldig. Je houdt als het goed is ongeveer 400 g prei over voor het gerecht
2 handappelen bv Elstar, Jonagold of Wieland niet geschild wel goed gewassen. Klokhuis verwijderd en in niet te kleine partjes gesneden.
1 eetlepel bloem
500 ml droge cider
200 ml kookroom ( light)
1 theelepel kristalsuiker
½ bosje verse peterselie, fijngeknipt óf een theelepel gedroogde dragon
Bereiden:
Bestrooi de kip met zout en peper en bak ze op een halfhoog vuur lichtbruin in 25 g boter. Neem de kip uit de pan.
Bak de prei op een middelhoog vuur ongeveer 3 minuten in het overgebleven bakvet.
Strooi de bloem over de prei. Roer goed zodat de bloem helemaal wordt opgenomen.
Giet er dan beetje bij beetje de cider bij.
De kip gaan weer in de pan en dan kan het gerecht 25 minuten stoven.
Dan haal je de kip uit de pan en laat je de saus tot 1/3 inkoken.
Doe de room en de kip weer bij de saus.
Bak de appelpartjes in de eetlepel boter met de suiker zodat ze mooi karamelliseren.
Verdeel de appelpartjes en de peterselie of dragon over de kip.