Salade Niçoise
4 personen
Ingrediënten salade:
200 g verse tonijn of een 2 blikjes tonijn in olijfolie uitlekgewicht 112 g
2 eetlepels olijfolie
zout en versgemalen peper
250 g vastkokende kleine rode aardappeltjes, niet te zacht gekookt
2 eieren, 8 -10 minuten gekookt
250 g haricots verts of sperziebonen, beetgaar gekookt
1 rode ui, in dunne ringetjes gesneden
200 g komkommer, zonder zaadlijsten in blokjes
16 cherrytomaatjes, gehalveerd
3- 4 eetlepels zwarte olijven, uitgelekt
12 ansjovisfilets in olie, uitgelekt
2-3 eetlepels kappertjes, uitgelekt\
1 kleine krop Romaine sla of gemengde sla naar keuze, gewassen
vinaigrette (zie recept onder)
Bereiden:
Snijd de verse tonijn in dunne reepjes en bestrooi deze met zout en peper. Bak ze in 2 eetlepels olijfolie 1 minuut per kant. Laat de tonijn uit blik uitlekken.
Snijd de aardappeltjes in stukjes en pel de eieren en snijd deze ook in partjes
Verdeel de sla over de borden. Verdeel de olijven, eieren, aardappelen, komkommer, tomaatjes, ansjovisfilet, tonijn, ui, kappertjes en de haricots verts over de sla.
Verdeel de vinaigrette ( zie onder) over de salade of zet deze op tafel.
Eenvoudige vinaigrette (225 ml)
Ingrediënten:
50 ml azijn naar keuze of citroensap
175 ml olijfolie
½ theelepeltje Dijon mosterd of 2 teentjes knoflook, geperst
zout en versgemalen peper naar smaak
Bereiden:
Klop eerst de azijn, zout, peper en mosterd (of knoflook) in een kommetje en voeg dan druppelsgewijs de olijfolie toe te voegen. Als de vinaigrette begint te binden dan kan de rest van de olie erbij.
*Mosterd zorgt voor een goed gebonden gladde vinaigrette.
*Combinatie van olijfolie, walnootolie met mosterd is ook lekker over deze salade.