Salade Niçoise

4 personen

Ingrediënten salade:

  • 200 g verse tonijn of een 2 blikjes tonijn in olijfolie uitlekgewicht 112 g

  • 2 eetlepels olijfolie

  • zout en versgemalen peper

  • 250 g vastkokende kleine rode aardappeltjes, niet te zacht gekookt

  • 2 eieren, 8 -10 minuten gekookt

  • 250 g haricots verts of sperziebonen, beetgaar gekookt

  • 1 rode ui, in dunne ringetjes gesneden

  • 200 g komkommer, zonder zaadlijsten in blokjes

  • 16 cherrytomaatjes, gehalveerd

  • 3- 4 eetlepels zwarte olijven, uitgelekt

  • 12 ansjovisfilets in olie, uitgelekt

  • 2-3 eetlepels kappertjes, uitgelekt\

  • 1 kleine krop Romaine sla of gemengde sla naar keuze, gewassen

  • vinaigrette (zie recept onder)

Bereiden:

  1. Snijd de verse tonijn in dunne reepjes en bestrooi deze met zout en peper. Bak ze in 2 eetlepels olijfolie 1 minuut per kant. Laat de tonijn uit blik uitlekken.

  2. Snijd de aardappeltjes in stukjes en pel de eieren en snijd deze ook in partjes

  3. Verdeel de sla over de borden. Verdeel de olijven, eieren, aardappelen, komkommer, tomaatjes, ansjovisfilet, tonijn, ui, kappertjes en de haricots verts over de sla.

  4. Verdeel de vinaigrette ( zie onder) over de salade of zet deze op tafel.

DSCF4074CC.JPG
DSCF4066CC.JPG

Eenvoudige vinaigrette (225 ml)

Ingrediënten:

  • 50 ml azijn naar keuze of citroensap

  • 175 ml olijfolie

  • ½ theelepeltje Dijon mosterd of 2 teentjes knoflook, geperst

  • zout en versgemalen peper naar smaak

Bereiden:

  1. Klop eerst de azijn, zout, peper en mosterd (of knoflook) in een kommetje en voeg dan druppelsgewijs de olijfolie toe te voegen. Als de vinaigrette begint te binden dan kan de rest van de olie erbij.

*Mosterd zorgt voor een goed gebonden gladde vinaigrette.

*Combinatie van olijfolie, walnootolie met mosterd is ook lekker over deze salade.