Croque monsieur
1 portie
Zet de oven op grill stand
Ingrediënten:
2 sneden ( een beetje stoer) wit of bruin brood
2 plakken ham
40-50 gram Gruyère of Emmenthaler kaas, geraspt of plakken
3-4 eetlepels bechamelsaus, zelfgemaakt of uit een pakje of potje
mosterd naar smaak
klontje roomboter
eventueel Parmezaanse kaas, om te bestrooien
nootmuskaat
Bereiden:
Besmeer een boterham dun met mosterd en beleg deze met de ham en de kaas.
Leg de andere boterham hier bovenop.
Besmeer de broodjes aan de buitenkant met roomboter.
Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Smelt hierin ook een beetje roomboter.
Bak de dubbele boterham aan weerskanten in de pan totdat de kaas gesmolten is en de buitenkant goudbruin en krokant.
Haal vervolgens de croque uit de pan en leg deze op de bakplaat of in een ovenbestendige schaal.
Schep een paar lepels bechamelsaus op bovenkant van de croque en bestrooi met Parmezaanse kaas of wat gerapte van de Emmenthaler/Gruyère.
Een snufje nootmuskaat erover.
Gratineer de croque een paar minuutjes in de oven.
Béchamelsaus (3-4 porties)
Ingrediënten
20 g ongezouten boter
20 g bloem
200 ml volle melk
zout en versgemalen peper
Bereiden
Smelt de boter en voeg daar de bloem aan toe.
Roer 1 minuut op een laag vuur.
Schenk hier al roerend de melk beetje bij beetje bij, tot er een gladde saus is ontstaan.
Maak de saus op smaak met nootmuskaat en zout en peper.
Laat de béchamelsaus 2 minuten zachtjes doorkoken.