Brioche tulband
12 plakken
Een luchtig, beetje zoet broodgebak. In plaats van de rozijnen en abrikozen kun je ook kiezen voor een andere combinaties zoals bijvoorbeeld stukjes appel en walnoot.
Heteluchtoven voorverwarmen op 170˚C
Ingrediënten:
boter of bakspray de vorm mee in te vetten
375 g bloem, gezeefd + wat bloem om de vorm mee te bestuiven
25 g amandelschaafsel of halve amandelen
instant gist (7g)
2 eetlepels poeder- of basterdsuiker (wit)
75 ml melk, lauw warm
150 g boter, gesmolten
3 eieren ( L), losgeklopt
snufje zout
1 theelepel kaneel
100 g rozijnen, gewassen en goed gedroogd
100 g gewelde abrikozen, gedroogd en in stukjes geknipt
Bereiden:
Vet de tulbandvorm goed in en bestuif deze met bloem. Schud de overtollige bloem uit de vorm.
Strooi het amandelschaafsel in de vorm.
Meng in een grote kom de bloem met de gist, poedersuiker, kaneel en een snufje zout.
Maak in het midden van de bloem een kuiltje en schenk daar de eieren, boter en de melk in.
Meng samen ongeveer 5 minuten met de handmixer of keukenmachine met deeghaken tot het een soepel deeg geworden is.
Voeg de rozijnen en abrikozen toe.
Strooi de amandelen in de vorm en schep het deeg daar bovenop.
Dek de met deeg gevulde vorm af met een schone theedoek. En laat het deeg op een warme plek 1 uur rijzen. De vorm is als het goed is helemaal vol met deeg.
Bak de brioche tulband in het midden van de oven in ongeveer 45- 50 minuten gaar en goudbruin. Uit de oven gelijk keren en de vorm verwijderen. Op een rooster laten uitdampen en afkoelen.