Bubble & Squeak
4 personen
Dit is een gerecht waar je heel goed restjes voor kunt gebruiken. Spruitjes, wortel, doperwten, boontjes het kan er allemaal in. Wat er zeker in moet is aardappelen.
Ideaal gerecht voor na de feestdagen. De uitkomst is een soort gebakken stamppot pannenkoek. Je kunt het gerecht uitbreiden door er naar keuze een gebakken ei, rookworst, restje ham of een ander kliekje vlees/vis bij te serveren. Laat de spekblokjes/ tofu uit het recept dan weg.
Ingrediënten:
450 g kruimig aardappelen, in gelijke stukken
2 klontjes boter,
150 g spitskool, in reepjes
150 g spruitjes, schoongemaakt en doorgesneden
250 g gerookte spekblokjes óf gerookte tofu
2 preien, in ringetjes
1 uitje, fijngesneden
1 teentje knoflook, geperst
zout en versgemalen peper
bieslook, fijngesneden
Bereiden:
Kook de aardappels gaar in licht gezouten water. Giet ze af en stamp ze tot puree.
Blancheer de kool en de spruitjes 5 minuten en laat ze goed uitlekken.
Voeg de kool en de spruitjes toe aan de aardappelpuree.
Verhit boter in een koekenpan en bak hier in de tofu. Spekjes kun je in hun eigen vet uitbakken
Voeg de ui, prei en de knoflook toe en bak deze 2 tot 3 minuten mee.
Meng dit ook door de aardappelpuree met kool. Maak op smaak met zout en peper en laat het uitdampen.
Smelt een klontje boter in de koekenpan en doe alles in de koekenpan.
Bak 10 minuten op een halfhoog vuur en druk ondertussen goed aan.
Draai het gerecht met behulp van een deksel op de pan om en laat de koek weer terug glijden in de pan.
Bak deze kant 5 – 7 minuten op een halfhoog vuur tot het gerecht van onderen knapperig is.
Garneer met de bieslook en preiringetjes.