Caesarsalade
4 personen
De bedenker van deze salade is Caesar Cardini een Italiaanse immigrant uit San Diego. Op 4 juli 1924 bedacht Cardini deze salade als hoofgerecht in restaurant Caesar’s Palace in Tijuana in Mexico. Hij gebuikte geen ansjovis en alleen Italiaanse olijfolie en Parmezaanse kaas. De salade werd geserveerd met eieren die 1 minuut werden gekookt en daarna over de salade werden gebroken en erdoor gehusseld.
Vaak wordt bij deze salade een gekookt eitje, gegrilde kipfilet maar ook wel feta geserveerd.
Ingrediënten:
4 sneetjes witbrood, de kost verwijderd en in blokjes gesneden
200 g Romaine sla
4 plakken bacon, in stukjes
8 ansjovisfilets (1 blikje), uitgelekt en in de lengte gehalveerd
100 g Parmezaanse kaas, in krullen geschaafd
Dressing
110 g mayonaise (ongeveer 4 flinke eetlepels)
1 theelepel citroensap
2 teentjes knoflook, geperst
1 ansjovisfilet, heel fijngesneden
cayennepeper, snufje
1 theelepel worcestersaus
Bereiden
Verwarm de oven voor op 190 °C. Leg de broodblokjes uitgespreid op een bakplaat en bak ze goudkleurig.
Bak de bacon krokant en laat hem daarna afkoelen op keukenpapier.
Was de sla en scheur hem in stukken.
De sla gaat in een grote schaal samen met de bacon, ansjovisjes, croutons en de Parmezaanse kaas. Bewaar wat van de Parmezaanse voor erover. Hussel het door elkaar.
Klop in een kom met de garde de ingrediënten voor de dressing samen tot een dikke gebonden saus. Voeg hier eventueel een klein beetje water aan toe.
Verdeel de helft van dressing over de salade in de kom en schep voorzichtig om.
Verdeel de salade over de borden en verdeel de rest van de dressing erover. Bestrooi met het Parmezaanse kaas.