Rode bietenstamppot
4 personen
Red flannel hash is oorspronkelijk afkomstig uit New England. Een restjes maaltijd met oorspronkelijk corned beef in plaats van gehakt.
Ingrediënten:
125 g gerookt spek, in reepjes
1 grote ui, fijngesneden
500 g gekookte rode biet, in kleine blokjes gesneden
750 g kruimige aardappel
500 g rundergehakt
1 theelepel liefst verse salie, fijngeknipte
2 eetlepel peterselie, fijngeknipt
tabasco
peper
125 ml crème fraîche
Bereiden:
Schil de aardappelen en snijd ze zo nodig in gelijke stukken.
Kook ze in ongeveer 15 tot 20 min. gaar in net zo veel water dat ze precies onderstaan.
De gare aardappelen met de stamper of pureeknijper fijnmaken.
Bak ondertussen in een hapjespan het spek op een klein vuur zachtjes uit. Niet hard laten worden.
Haal het spek met een schuimspaan uit de pan en zet het apart.
Schep op twee eetlepel na het spekvet uit de pan.
Bak het gehakt met de ui rul in het overgebleven spekvet.
Meng de bieten, aardappelen, gehakt, spek, salie, tabasco, peper, zout en room goed door elkaar.
Proef en kruid bij als dat nodig is.
Bak nog even op een middelgroot vuur tot de stamppot goed heet is.
Bestrooi de stamppot met de peterselie.