Tagliatelle met tonijn
4 personen
Dit gerecht heb ik ook geprobeerd met plantaardige tonijn, dat was geen succes. Wil je verse tonijn gebruiken bak deze dan net als biefstuk 2-3 minuten aan beide kanten zodat de tonijn nog rosé blijft. Maak de tomatenpasta en serveer de tonijn er dan apart bij.
Ingrediënten:
2 eetlepels olijfolie voor warm gebruik
2 tenen knoflook, geperst
7 ansjovisfilets op olie, uitgelekt
25 cherry/pruimtomaten, gehalveerd
5 eetlepels tomato frito
300 gr tonijn op water, uitlek gewicht = ongeveer 3 blikjes (msc keurmerk)
400 gr verse of gedroogde tagliatelle
4 takjes dille, fijngesneden of geknipt
2 eetlepels kappertjes op azijn
versgemalen peper
Ingrediënten voor broodkruim (pane pofumato)
2 sneetjes witbrood, in dobbelsteentjes gesneden
tijm
rozemarijn
Bereiden:
Bak de knoflook en ansjovisfilets zachtjes in de olijfolie totdat de ansjovis smelt.
Voeg de tomaten toe en bak deze 5 minuten mee.
Voeg de tomato frito toe. Laat de saus nu 10 minuten sudderen op laag vuurtje.
Kook ondertussen de pasta in gezouten water.
Giet de pasta af als hij nog al dente is – bij verse pasta 2 minuten en bij gedroogde pasta 3 minuten korter dan de aangegeven tijd op de verpakking.
De al dente gekookte pasta gaat in de saus samen met 2 – 3 eetlepels van het kookvocht
Daarna voeg je de dille en de kappertjes toe.
Meng de saus met de pasta.
Voeg nu de tonijn toe en roer voorzichtig om
Laat dit samen ongeveer 2 minuten wat inkoken en goed warm worden.
Schep de pasta op borden of serveer in een schaal.
Strooi de broodkruim over de pasta of zet het schaaltje op de tafel.
Broodkruim:
Bestrooi de dobbelsteentjes brood met wat tijm en rozemarijn.
Bak het brood 10 minuten in de oven op 180°C.
Als de broodblokjes zijn afgekoeld, maal je ze in een keukenmachine.