Kippenlevertjes (sambal goreng ati ajam)
4 personen
Kruidige gebakken kippenlevertjes. Als hoofdgerecht voor 4 personen en als onderdeel van een rijsttafel voor 6 - 8 personen. Je kunt het gerecht niet van te voren klaar maken zoals dat met veel rijsttafel gerechten wel het geval is. Daar wordt het niet lekkerder van. Zet alles van te voren klaar en dan is het een fluitje van een cent. De kippenlevertjes hoeven niet heel warm gegeten te worden, lauwwarm is ook prima
Ingrediënten:
600 g kippenlevertjes
3 eetlepels arachide- of slaolie
1-2 theelepels sambal trassi
1 eetlepel goela djawa, vloeibare of anders neem je bruine basterdsuiker.
2 uien, middelgroot
2 teentjes knoflook, gepeld
1 theelepel laos of drie schijfjes verse laos
4 tomaten, ontveld en in stukken gesneden
1 eetlepel limoensap
2 daon djeroek poeroet (limoenblaadjes) of laurierblaadjes
125 ml kokosmelk
scheut water
2 eetlepels fijngesneden selderijblad
Bereiden:
Snijd van de levertjes alle ongeregeldheden weg zoals de vetadertjes, bloedvaten en vliesjes. Spoel ze daarna goed af onder de kraan en dep ze droog en snijd ze in niet te kleine stukken.
Wrijf of maal 1 ui, sambal trassi, knoflook, laos en de suiker samen tot een boemboe.
Snijd de ander ui in dunne ringen en fruit die in de olie op een niet te hoog vuur lichtbruin. Haal de uienringen uit de bakpan.
Fruit de boemboe aan in de olie van de uien.
Voeg de levertjes toe en bak ze in ongeveer 2 minuten aan alle kanten bruin.
Voeg het limoensap, doan djeroek poeroet blaadjes/laurierblaadjes en de tomaat erbij.
Roerbak dit samen ongeveer 2 minuten.
Zet het vuur laag en voeg de kokosmelk en een scheut water toe. Even door warmen is genoeg het gerecht hoeft niet meer te koken.
Serveer met de gebakken uienringen het selderijblad.