Sigaren Börek

ongeveer 20 stuks

Gevulde knapperige vegetarische rolletjes van een soort filodeeg. Je hebt voor deze rolletjes Turkse kaas voor börek nodig. Deze kaas heeft een vetgehalte van 40 – 45 % dat is minder dan feta. De driehoekige yufka vellen zijn kant en klaar in folie verpakt te koop. Worden er in de winkel verse yufka vellen verkocht dan hebben die natuurlijk de voorkeur omdat deze makkelijker te verwerken zijn. Je moet deze zelf in driehoeken snijden. De gemaakte rolletjes kunnen in de koelkast onder folie worden bewaard tot je ze gaat frituren. Wel altijd vers bakken, warm zijn ze heerlijk knapperig. Op de achterkant van het pak yufka staat ook precies uitgelegd hoe je de sigaren börek moet vouwen. Varieer door bijvoorbeeld in plaats van de kruiden wat geroerbakte spinazie, uitje, peper en wat gehakte nootjes of pijnboompitjes aan de kaas toe te voegen. De kaas is van zichzelf al vrij zout.

Ingrediënten:

  • 250 g kaas voor börek (beyaz peynir)

  • 2 eetlepels platte peterselie

  • 2 eetlepels dille, fijngesneden

  • klein beetje munt, fijngesneden

  • mespuntje cayennepeper

  • 1 pak driehoekige yufka-vellen

  • 1 liter zonnebloemolie

Bereiden:

  1. Leg yufka-velletjes op een natte theedoek of keukenpapier. Dan zijn de vellen beter te verwerken. Zet een bakje koud water en een kwastje klaar.

  2. Verkruimel de kaas en meng deze met de kruiden.

  3. Leg op de onderkant van een driehoek een eetlepel van de kaasvulling.

  4. Kwast alle zijkanten in met water.

  5. Vouw de hoeken over de vulling heen en rol nu de driehoeken stevig op zoals een sigaar.

  6. Verhit de olie. Deze is goed op temperatuur als een je een houten lepel in de olie steekt en het begint eromheen gelijk te bubbelen.

  7. Bak niet teveel börek te gelijk, het gaat namelijk best wel snel en soms moet je ze even onder de olie houden.

  8. Uit laten lekken op keukenpapier.

DSCF5921.jpg
DSCF59332.jpg