3 x Haringhapjes

12 tot 16 stuks

Haringhappen kan het hele jaar. Maar het is een jaarlijkse traditie op vlaggetjesdag én tijdens het carnaval op Aswoensdag. Haringhapjes zijn lekker met een klein borreltje zoals jenever, korenwijn of wodka

Crostini met haringtartaar (12 )

Ingrediënten:

  • 2 sneetjes wit casinobrood zonder korst

  • 1-2 eetlepels olijfolie

  • 2-3 haringen, zonder staart en graat, in kleine blokjes gesneden

  • 3-5 radijsjes, gewassen en fijngesneden

  • 1 eetlepel bieslook, fijngeknipt

  • 2 eetlepels crème frâiche

Bereiden:

  1. Bestrijk het brood aan beide kanten dun met de olijfolie.

  2. Rooster het brood in de koekenpan aan beide kanten lichtbruin.

  3. Verdeel de geroosterde boterhammen elk in drie delen en deel die weer door de helft.

  4. Schep in een kom de haring met de crème frâiche, radijs, bieslook door elkaar.

  5. Verdeel de haring over de crostini’s en garneer met wat bieslook en radijs.

DSCF5914CC.JPG
DSCF5935CC.JPG

Haringsalade met appel (16 )

Ingrediënten:

  • 1 appel, bijvoorbeeld Elstar, Jonagold of Granny Smith, ongeschild maar goed gewassen en in kleine blokjes gesneden

  • 1 – 2 eetlepels citroen

  • 3 haringen

  • 200 ml zure room

  • ½ bosje dille, fijngeknipt of anders wat gedroogde dille

  • 1 kleine rode ui, fijngesneden

  • 2-3 augurken, fijngesneden

  • zout en peper

  • een mespuntje milde mosterd

  • 4 sneetjes roggebrood in vieren gesneden

Bereiden:

  1. Besprenkel de appelblokjes met wat citroensap.

  2. Meng in een kom alle ingrediënten goed door elkaar.

  3. Maak op smaak met zout, peper, mosterd en citroensap.

  4. Laat de salade een tijdje in de koelkast staan om op smaak te komen.

  5. Verdeel over de roggebroodjes.

Haring met bosuitjesboter (12)

Ingrediënten:

  • 75 g boter

  • 1 eetlepel citroen – of limoensap

  • 3 stengels bosui, fijngesneden

  • mespuntje mosterd

  • 1–2 eetlepels slagroom

  • zout en versgemalen peper

  • worcestersaus

  • 12 plakjes stokbrood evt. geroosterd

  • 3 haringen met uitjes

Bereiden:

  1. Klop de boter luchtig.

  2. Roer het sap van de citroen/limoen, bosui, en de slagroom erdoor.

  3. Maak op smaak met zout, peper en worcestersaus.

  4. Verdeel de boter over de plakjes stokbrood

  5. Verdeeld de haring over het brood en garneer met de uitjes.

DSCF5921CC.JPG
DSCF5943CC.JPG