Aspergesoep met ham
4 personen
Ingrediënten:
500 g asperges, goed geschild met de dunschiller, van iets onder het kopje naar het uiteinde. Snijd van de onderkant de houtige uiteinden af, ongeveer 3 cm.
1 l kippen- of groentebouillon
zout en versgemalen peper
60 g bloem
60 g boter
100 ml kookroom ( light)
100 g ham in reepje
peterselie of kervel, fijngehakt
Bereiden:
Snijd de asperges in stukjes van 3 cm en hou de puntjes apart
Kook de schillen en houtige uiteinden ongeveer 20 minuten in de bouillon.
Zeef de bouillon en giet deze terug in de pan.
Breng de bouillon aan de kook en kook hierin de aspergestukjes in 20 minuten gaar. De puntjes gaan er nog niet bij.
Schep de aspergestukjes uit de pan en zet ze apart.
Smelt de boter in een pan en roer de bloem erdoor. Laat dit even 1-2 minuten zachtjes pruttelen terwijl je blijft roeren om de bloem te laten garen.
Voeg terwijl je roert beetje bij beetje de bouillon toe. Tot een mooie gladde roux hebt.
Voeg de aspergestukjes én de puntjes toe en laat de soep nog 5 minuten koken.
De room gaat erdoor.
Maak op smaak met zout en peper.
Garneer met de ham reepjes en het kruid.