Crème brûlée

4-6 personen

Je hebt voor dit recept ovenvaste schaaltjes nodig.

Heteluchtoven voorverwarmen op 130˚C

Ingrediënten:

  • 500 ml slagroom

  • 6 eieren, gesplitst. Alleen de dooiers worden gebruikt.

  • 50 g kristalsuiker

  • merg uit 1 vanillestokjes of 2 theelepels vanille-essence

  • 3 eetlepels rietsuiker

Bereiden:

  1. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.

  2. Verhit de slagroom met het vanille merg en het vanillestokje óf de vanille-essence in een steelpan tot vlak onder het kookpunt. Laat dit samen op een laag vuur 5 minuten trekken.

  3. Haal het vanillestokje uit de room en laat de room wat afkoelen.

  4. Klop ondertussen de dooiers met de suiker een minuut of 5. De geklopte eierdooiers moeten er bleek en romig uit zien en de substantie is al wat dikker aan het worden.

  5. Terwijl je blijft kloppen giet je de nog warme maar niet meer heel hete room in een dun straaltje bij het dooiermengsel.

  6. Verdeel de eierroom over de schaaltjes en zet deze op een bakplaat met een opstaand randje in de oven.

  7. Giet een laagje water op de bakplaat liefst 1/3 tot 2/3 van de hoogte van de schaaltjes.

  8. Bak de pudding ongeveer 40-45 minuten totdat de crème een klein beetje trilt als je de schaaltjes schud. Natuurlijk is de baktijd ook afhankelijk van de hoogte van de bakjes en tot hoever deze zijn gevuld.

  9. Op kamertemperatuur laten afkoelen. Dek de schaaltjes daarna af met plasticfolie en zet ze minstens 4 uur in de koelkast maar liefst een hele dag.

  10. Bestrooi de puddinkjes vlak voor het serveren met de rietsuiker en karamelliseer deze met een gasbrander of onder de hete grill tot het suikerlaagje goudgeel is en bubbelt. Dit gaat héél snel ongeveer een minuutje.

  11. Even laten afkoelen zodat de karamel hard kan worden en bij het eten ervan, lekker kraakt.

DSCF2789CC.JPG
DSCF2798CC.JPG