Arretjescake
1 schaaltje
Het originele recept voor deze cake is van rond 1926 toen de Nederlandse Olie Fabrieken (NOF), nu Calvé, de vijfdelige serie Arretje Nof uitbracht. Deze serie is geschreven door Johan Fabricius ter promotie van de producten van de NOF. De boekjes waren niet te koop in de winkel maar konden bij elkaar worden gespaard. Enorm populair in die tijd.
Deze arretjescake is ideaal om samen met kinderen te maken. Er komt geen oven aan te pas en kan niet mislukken. Mocht je om wat voor reden dan ook geen ei willen gebruiken laat het dan weg. Ei maakt het recept iets smeuïger maar het kan ook prima zonder. Of vervang het ei door 3 eetlepels melk zoals alternatief wordt gegeven in het originele recept.
Probeer ook eens arretjescake met: kokoskoekjes, volkoren biscuits, pepernoten, amaretti of cantuccini. Of vervang een deel van de koekjes door walnoten.
Of een extra smaakje door wat vanillesuiker, sterke koffie, een scheutje amaretto of rum toe te voegen.
Ingrediënten:
150 g roomboter
60 g pure chocolade
50 g cacaopoeder
1-2 eieren (L)
200 g bruine basterdsuiker
200 g theebiscuits, in stukjes gebroken
Bereiden:
Bekleed een cake of andere vorm met bakpapier.
Smelt zachtjes de boter en de chocolade in een pannetje of in de magnetron.
Klop de eieren samen met de suiker luchtig.
Roer de gesmolten chocoladeboter en de geklopte eieren door elkaar
Roer de koekjes er door.
Schep het resultaat in de beklede vorm en druk goed aan.
Laat de cake ongeveer 3 uur opstijven.