Boerenkool met rookworst

4 personen

Heerlijke stamppot met rookworst, liefst een kuiltje jus, zure uitjes, augurkjes en piccalilly.

Ambachtelijke rookworst van de slager moet nog worden gegaard door hem in water te wellen. Hij is weliswaar gerookt, maar het vlees is nog rauw. Wellen doe je door de worst ongeveer 20 minuten te verwarmen in water dat net niet aan de kook is, ongeveer 85˚ C. Kook de worst niet omdat dan de darm kan scheuren en de smaak dan verloren gaat. Na 20 minuutjes de rookworst uit het water halen en nog een minuutje laten rusten.

Vacuüm verpakte rookworsten zijn meestal voorgegaard maar moeten ook wellen in warm water van ongeveer 85˚ C. Leg de rookworst in de gesloten binnen verpakking 15 minuten in het water. Minuutje laten liggen voordat je de worst gaat aansnijden. Gebruik je de magnetron, prik dan wat gaatjes in de binnen verpakking en verwarm de worst 2,5 minuut op 500 watt. Minuutje laten liggen voor je de worst gaat aansnijden.

Ingrediënten Boerenkool:

  • 1 kg kruimige aardappelen

  • 600 g gesneden boerenkool

  • 100 ml melk, heet

  • klontje boter

  • zout en peper naar smaak

  • 2 rookworsten van ongeveer 250 g per stuk

Bereiden:

  1. Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukken.

  2. Kook de aardappelen samen met de boerenkool in 20 min. gaar.

  3. Wel ondertussen de verse rookworst 20 minuten in water van 85˚ C .

  4. Stamp de aardappelen met de groenten en melk door elkaar.

  5. Breng op smaak met peper en zout.

DSC03278CC.JPG
DSC03279CC.jpg