Sambal goreng boontjes
4 personen
Gemakkelijk gerecht dat zo klaar is. Geeft de maaltijd pit en is lekker met rijst en kip of een eitje. Sambal goreng boontjes is ook vaak onderdeel van een rijsttafel. Je kunt voor dit recept ook snijbonen gebruiken.
Variatie: voeg 1 of 2 fijngesneden tomaten toe en stoof die de laatste 5 minuten mee.
Ingrediënten:
500 gr verse sperziebonen, gewassen en de eindjes verwijderd. Doormidden gebroken/gesneden
Ingrediënten voor de boemboe:
1 ui, grof gesneden
1 teentje knoflook
1,5 tl sambal trassi
1,5 tl gemalen laos
½ theelepel zout
2 eetlepels zonnebloem- of arachideolie
—————————————————————-
1 eetlepel goela djawa of bruine suiker
1 eetlepel ketjap manis
2 blaadjes djeroek poeroet
2 blaadjes daun salam
50 gr santen van een blok, in kleine stukjes
100 ml (kokend) water
Bereiden:
Wrijf de ui samen met de knoflook, sambal, laos, suiker en het zout in een vijzel fijn of gebruik de hakmolen van de staafmixer.
Verwarm de olie in een wok of hapjespan en fruit de boemboe tot de ui glazig wordt.
Voeg de sperziebonen toe en roerbak ze enkele minuten zachtjes mee.
Dan gaan de ketjap manis, goela djawa, salem-, djeroek poeroet blaadjes, de santen en het water bij de sperziebonen.
Breng het gerecht aan de kook en laat het 5 tot 6 minuten zachtjes doorkoken. De sperziebonen moeten knapperig blijven.
Als het gerecht te droog dreigt te worden voeg dan wat extra water toe.
Verwijder de salem- en djeroek poeroet blaadjes voordat de sperziebonen worden gegeten.