Stamppot rauwe andijvie met spekjes
4 personen
Ingrediënten:
1 kg aardappelen voor stamppot bijvoorbeeld Dore of Eigenheimer, geschild gewicht.
500 g andijvie, goed gewassen en fijngesneden, uitgelekt.
klontje roomboter
125 ml crème fraîche
250 g magere spekblokjes
zout en versgemalen peper naar smaak
Bereiden:
Snijd de gewassen aardappelen in zo gelijk mogelijke stukken.
Zet ze op in ruim water met wat zout en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar.
Giet ze af in een vergiet en doe de aardappelen terug in de pan. Laat ze nog even iets droog stomen.
Bak ondertussen de spekreepjes uit in een koekenpannetje.
Stamp de aardappels tot puree en voeg de roomboter, crème fraîche en eventueel zonodig nog een scheutje melk toe.
Roer de andijvie en de spekjes door de aardappelstamp.
Het vet van de spekjes gaat ook door de stamppot.
Even proeven of er nog een draai peper aan toegevoegd moet worden. De spekjes zijn al zout dus waarschijnlijk is extra zout niet nodig.