Makkelijke Hap

View Original

Eton mess

4 personen

De oorspronkelijke basis van het dessert Eton mess is aardbeien en slagroom. Pas later kwam de meringue erbij. De verhoudingen van slagroom, fruit en meringue komen niet zo precies. Het is namelijk altijd een lekker toetje.

Ingewikkeld hoeft het niet te worden maar variëren met fruit van het seizoen is leuk en vaak ook handig. Kies een andere fruitsoort of combinatie van fruit zoals rode of zwarte bessen, bramen, frambozen, mango, ontpitte kersen etc.

Gebruik wel verse zelf opgeklopte slagroom.

Meringue is meestal wel te koop bij de plaatselijke grootgrutter maar meringue maken is een leuk klusje én zo gedaan. Bovendien véél goedkoper. Je kunt de schuimpjes ongeveer twee weken bewaren in een afgesloten trommel. Zie het recept voor Franse meringue.

Kinderen kunnen aan tafel hun eigen mess maken. Zeker weten wordt het dan gezellig.

Ingrediënten:

  • 600 g aardbeien, gewassen, kroontjes verwijderd behalve van 4 mooie aardbeien voor de garnering. De aardbeien moeten droog zijn voor je ze gaat gebruiken. Of je neemt 400 g verse aardbeien en 200 g (ontdooide) diepvries aardbeien voor de coulis.

  • 250 - 300 ml verse slagroom

  • 2 eetlepels poedersuiker

  • 4 - 6 meringues

See this content in the original post

Bereiden:

  1. Snijd 400 g van de aardbeien in niet te kleine stukjes.

  2. Pureer 200 g (diepvries) aardbeien in de blender of met de pureerstaaf van de mixer.

  3. Klop de slagroom met de poedersuiker dik en lobbig, niet helemaal stijf.

  4. Breek de meringue in niet te kleine stukken.

  5. Verdeel vlak voor het opdienen de meringue, aardbeien, slagroom en de aardbeiensaus over de glaasjes. Als je dit van tevoren doet is de meringue niet meer knapperig. Garneer met de aardbei en wat je nog meer leuk lijkt.