Makkelijke Hap

View Original

Tom kha hed

4 personen

Thaise paddenstoelensoep

Een pittig soepje maar als je de chilipeper heel laat wordt de soep niet zo scherp maar heb je wel de smaak van de verse peper.

Gebruik het liefst verse laos in deze soep maar als verse laos niet voorhanden is gebruik dan verse gember. Voor een helemaal vegetarische versie laat je de vissaus weg en voeg je 1 extra eetlepel sojasaus toe.

Maak er een maaltijdsoep van door bijvoorbeeld gebakken tofu, glasnoedels en extra kiemgroente toe te voegen.

Ingrediënten:

  • 4 sjalotten, in dunne ringetjes

  • zonnebloem- of arachideolie

  • 4 stengels bosui, in ringetjes alleen het lichte deel. Hou wat achter voor de garnering

  • 1 rode peper of naar smaak, zonder zaadjes in dunne ringetjes gesneden. Hou wat achter voor de garnering

  • 2 cm verse laos (galanga) of gemberwortel, in plakjes gesneden

  • 2 stengels sereh, gekneusd

  • 1 limoen, goed schoongeboend, je gebruikt sap en rasp

  • 4 citroenblaadjes (djeroek peroet/ kaffir limoenblad) heb je deze blaadjes niet laat ze dan weg

  • 600 ml groente-, paddenstoelen- of kippenbouillon

  • 400 ml kokosmelk

  • 1 eetlepel sojasaus 

  • 1 eetlepel vissaus

  • 1 theelepel goela djawa (palmsuiker) of bruine suiker

  • 250 g paddenstoelen in dunne plakjes, dat kunnen shiitake, oesterzwammen maar ook champignons of een andere paddenstoelenmix zijn.

  • 1 eetlepel korianderblad of peterselie, fijngesneden

See this content in the original post

Bereiden:

  1. Bak de sjalotjes in wat olie glazig.

  2. Voeg de bosui en de rode peper toe.

  3. Daarna de gember/laos en de limoenrasp ( niet het wit).

  4. Blus af met de bouillon, de kokosmelk, sojasaus en vissaus.

  5. Pers de limoen uit en voeg wat van het sap toe.

  6. Leg een knoop in de sereh en stop deze ook in de soep.

  7. De citroenblaadjes gaan erbij.

  8. Laat de soep 10 minuten pruttelen.

  9. Proef of de soep op smaak is en voeg eventueel nog wat limoensap toe.

  10. Zeef de soep boven een pan.

  11. Veeg de paddenstoelen schoon  en snijd ze in plakken.

  12. Bak de paddenstoelen in een flinke eetlepel olie mooi bruin en zet ze apart.

  13. Voeg vlak voor het opdienen de paddenstoelen, bosui, eventueel wat rode peper en koriander of platte peterselie toe aan de soep.