Besengek
4 personen
Schouderkarbonade in gekruide kokossaus, een soort curry. Je kunt dit gerecht ook maken met kip of met eieren. Lekker met witte rijst en (verse) atjar tjampoer.
In het Indonesisch kookboek van de Nederlandse Marine uitgave 1999 wordt het vlees na het stoven nog een keer gegrild en daarna weer toegevoegd aan de saus. Grill voorverwarmen op de hoogste stand. Rooster invetten en vlees uit de saus nemen. Vlees op het rooster vlak onder de grill in 10 min. goudbruin laten kleuren. De lekbak onder het rooster niet vergeten. Halverwege het vlees keren. Je kan het vlees i.p.v. onder de grill ook nog even op de BBQ leggen en daarna toevoegen aan de warme saus
Ingrediënten:
1 rode lombok of sambal oelek naar smaak
1 ui
4 tenen knoflook
1 eetlepel kemirinotenpasta of 4 gepofte kemirinoten
blokje trassi van 1 x 1 cm
2 eetlepels neutrale olie, arachide- of zonnebloemolie
500 gram schouderkarbonade, zonder bot
200 g santen óf 200 ml kokosmelk 18 % vet
2 eetlepels of ¼ schijf Javaanse suiker
3 theelepels gemalen ketoembar (koriander)
3 theelepels gemalen djinten (komijn)
1 stukje gemberwortel van 1 cm, geschild
2 theelepels tamarindepasta of azijn
1 stengel sereh, wat gekneusd
2 blaadjes daun salam of laurier
3 plakjes laos wortel
zout naar smaak
Bereiden:
Lombok halveren en zaadjes verwijderen.
Maak in de vijzel of hakmolen een boemboe van de ui, knoflook, lombok of sambal oelek, kemiriepasta en de trassi.
Laat dit samen 5 minuten in de olie zachtjes fruiten.
Voeg de santen/ kokosmelk toe.
De ketoembar, djinten, gemberwortel, tamarinde, sereh, salam, laos, en Javaanse suiker gaat daarbij.
Halveer de karbonades en leg ze ook in de pan.
Stoof het vlees in ongeveer 20 minuten gaar. Eventueel wat water toevoegen.
Op smaak brengen met zout.
De sereh, daun salam, gember en laos uit de saus verwijderen.
Vlees op een schaal leggen en overgieten met de saus.