Makkelijke Hap

View Original

Gekookte garnalen met cocktailsaus

2 personen

In Noorwegen kregen we als lunch een bord vol heerlijke kersverse uiteraard Noorse gekookte garnalen. Beetje brood en wat cocktailsaus en een citroen erbij. Simpel, gezond én lekker. Garnalen kunnen voor of na het koken worden gepeld maar door garnalen te koken in hun schaal blijft de smaak goed behouden.

Gekookte of ongekookte grote garnalen pellen doe je door de kop een kwartslag te draaien en los te maken, daarna pel je vanaf de binnenkant, de pootjes en de schaal van de garnaal. Krijg je het staartstukje moeilijk los druk er dan op met duim en wijsvinger dan gaat het er gemakkelijk af. Bewaar eventueel de koppen, staartstukken en de schalen voor het maken van een bouillon. Maak met een scherp mesje een sneetje in de rug van de garnaal en verwijder het darmkanaal.

Bevroren garnalen ontdooien doe je door ze een nacht in de koelkast te zetten of snel door ze in een afgesloten plastic zak te doen en deze in een kom koud water te leggen met een bord erboven op zodat de zak in het water blijft en niet gaat drijven. De garnalen zijn dan na ongeveer 20 minuten ontdooid.

Garnalen koken:

  • 1 kilo ongepelde verse garnalen of ingevroren ongepelde rauwe garnalen

  • zout

  • water

Bereiden:

  1. Haal de garnalen ongeveer 20 minuten voor je ze gaat koken uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.

  2. Spoel de garnalen met koud water goed schoon.

  3. Breng in een grote pan water met een theelepel zout aan de kook. Het water moet ruim boven de garnalen staan.

  4. Als het water kookt gaan de garnalen in het water. Kook kleine garnalen 2 – 3 minuten en grote garnalen 5 – 7 minuten. Kook ze beslist niet te lang want dan worden garnalen taai. Als van de grote garnalen het dikste deel wit is en niet meer transparant dan zijn ze goed.

  5. Giet de garnalen af in een vergiet en koel ze gelijk onder de koude kraan of beter laat het vergiet in een ijsbad zakken zodat het kookproces stopt en haal ze er gelijk weer uit.

  6. Goed laten uitlekken.

See this content in the original post

Cocktailsaus

Ingrediënten:

  • 100 ml (4 volle eetlepels) crème fraîche of zure room

  • 100 ml (4 volle eetlepels) mayonaise

  • 3 eetlepels ketchup

  • 1 eetlepel zoete chilisaus óf een mespunt sambal oelek óf wat tabasco

  • 1 theelepel (gerookt) paprikapoeder

  • 2 – 3 eetlepels cognac

  • zout en versgemalen peper

Bereiden:

  1. In een kom de crème fraîche en de mayonaise met een garde door elkaar kloppen.

  2. Voeg de chilisaus, sambal of tabasco, de ketchup en een theelepeltje paprikapoeder toe.

  3. Klop dit samen tot je een mooie egale kleur hebt.

  4. Proef de saus en maak op smaak met zout en peper en eventueel wat extra  paprikapoeder. Is de saus nog te licht van kleur voeg dan wat extra ketchup toe.

  5. Maak de saus af door de cognac erdoor te kloppen.